Sporazum

Sjedinjene Američke Države izrazile su zabrinutost zbog izjava opozicije u kojima se ona protivi evropskom prijedlogu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

"Zabrinuti smo zbog izjava lidera i zvaničnika opozicionih partija u kojima se protive prijedlogu EU. Ovi stavovi se ne poklapaju sa podrškom SAD prijedlogu“, odgovorio je portparol američke ambasade na pitanje portala Reporteri.

On je dodao da su SAD jasno stavile do znanja da podržavaju dijalog koji vodi Evropska unija i evropski prijedlog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

"Sjedinjene Države su više puta jasno stavljale do znanja da podržavamo Dijalog koji vodi EU. Posebno, u potpunosti podržavamo prijedlog EU za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Naši zajednički napori da unapredimo ovaj prijedlog uključivali su konsultacije sa opozicionim strankama Kosova“, naglasio je on.

Portparol američke ambasade u Prištini naglašava da su i Biden i Blinken istakli snažnu podršku prijedlogu EU.

"Na najvišim nivoima vlasti, SAD su jasno stavile do znanja ovu podršku. Predsjednik Biden i državni sekretar Blinken su nedavno za Dan nezavisnosti Kosova podvukli da prijedlog ima našu snažnu podršku i da će u velikoj mjeri pomoći Kosovu da napreduje ka većoj regionalnoj stabilnosti, ekonomskom prosperitetu i evropskim i evroatlantskim integracijama“, zaključuje on.