Politički analitičar

Politički analitičar Imer Mushkolaj ocjenio je da je da su EU i SAD ozbiljni u namjeri da se ono što su se premijer Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dogovorili 27. februara u Briselu, implementira u praksi, prenosi Gazeta express.

Mushkolaj smatra da se sporazum mora implementirati u cjelosti i da je svako odstupanje od njegove pune implementacije promašaj od samog početka.

"Čini se da je ovaj put veća ozbiljnost EU i SAD da ono što su strane dogovorile da se implementira u praksi i važno je da postoji raspored ili rok za šta, kada i kako će se dogovoreno i implementirati”, rekao je Mushkolaj.

Smatra da uprkos činjenici da je plan evropski, trebao bi dobiti garancije i od SAD.

"Veoma je važno savezništvo SAD zajedno sa EU da bi se ovaj sporazum implementirao”, dodaje on.

Govoreći o sastanku Kurtija i Vučića 18. marta u Ohridu, Mushkolaj očekuje da će biti zvanično potpisivanje aneksa za sprovođenje sporazuma.

"Očekujem da će do 18. marta biti izuzetno ozbiljnih pomaka jer su upozorenja SAD i EU da to treba da se završi do marta u smislu konačnog dogovora i započinjanja njegove primjene. Strane treba da se dogovore da pored evropskog plana, što je prihvatljivo, bude prihvatljiva i mapa puta za implementaciju”, ocjenjuje Mushkolaj.

Demush Shasha iz Instituta EPIK je takođe izrazio optimizam za punu implementaciju evropskog prijedloga. On kaže da će saveznici dati dovoljno garancija za njegovu uspješnu implementaciju.

"Videli smo značajan politički angažman naših zapadnih saveznika u procesu pregovora. S tim u vezi, smatram da će naši saveznici pružiti dovoljne garancije za uspješnu implementaciju sporazuma. Takođe, smatram da obe strane, i Kosovo i Srbija, shvataju da od predloženog sporazuma imaju više da dobiju nego da izgube”, naglašava Shasha.

Shasha dodaje da je teško predvideti šta bi se moglo dogoditi na sljedećem sastanku Kurtija i Vučića, ali je optimista da će strane uspjeti da se dogovore o planu implementacije.

"Teško je to predvidjeti, jer još uvijek postoji jaz između strana u pogledu plana implementacije, a posebno u pogledu prirode formiranja Zajednice. Ipak, optimista sam da će se strane u narednim sedmicama dogovoriti, te stoga očekujem da će naredni sastanak označiti dogovor o planu implementacije”, izjavio je Shasha.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express