Bivši portparol NATO

Bivši portparol NATO, tokom rata na Kosovu, Jamie Shea ocjenio je da je dogovor u Briselu veoma važnan za budućnost Srbije i Kosova, ali da treba sačekati dogovor o formi njegovog sprovođenja, prenosi Reporteri.

„Mislim da je veoma dobar dogovor za obe strane da napreduju. Države će međusobno poštovati dokumente, nacionalne simbole i teritorijalni integritet. Drugi veoma važan element ovog sporazuma je pravo na samoopredjeljenje. Ova tačka je posebno važna za Kosovo. Čak i u ekonomskom smislu. Predviđeno je da će Kosovo i Srbija sarađivati na različitim poljima, a to pomaže u potpunoj normalizaciji odnosa između dveju strana. Dakle, to je izuzetan napredak, iako još nedostaje potpis predsejdnika Srbije Aleksandra Vučića“, rekao je Shea.

On je prokomentarisao i pitanje Zajednice srpskih opština, rekavši da postoje mnogi mogući evropski modeli za njeno formiranje.

„Tretman srpske zajednice na Kosovu treba da bude zasnovan na evropskim standardima. Dakle, njihov jezik i kulturu treba prihvatiti bez ikakvih predrasuda, treba da imaju sigurnu budućnost na Kosovu. Dobro znam da je Zajednica srpskih osetljiva tema, ali u Evropi postoje neki veoma dobri modeli koji se mogu uzeti kao primjer za formiranje ZSO, a da se pritom ne ugrozi suverenitet zemlje. S druge strane, na Srbiji je da napravi neke kompromise. Sada da vidimo kako će se sporazum implementirati, a to je najvažniji dio“, izjavio je Jamie Shea.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri