Zabrinjavajuće

Predsjednik sindikata Policije Kosova Imer Zeqiri rekao je da svake godine 100 pripadnika Policije Kosova dobrovoljno napusti posao dodajući da je od osnivanja te ustanove posao napustilo više od 2.200 policajaca, prenosi Reporteri.

Kako je naveo, glavni razlozi za napuštanje su plate koje ne obezbjeđuju dostojanstven život, zatim nedostatak zdravstvenog i životnog osiguranja.

Zeqiri je dodao da je rast tog trenda posljednjih godina zabrinjavajući.

"Smatram da je ovo izuzetno štetna pojava koja šteti bezbjednosnim institucijama, ali i državi jer je država u sve njih uložila dosta novca", dodaje Zeqiri.

Navodi da je prošle godine bilo nestašica i u logističkom djelu, bilo da se radi o uniformama, vozilima, pa čak i tehnološkim alatima.

Što se tiče Zakona o platama, Zeqiri kaže da je on još više razočarao policajce.

"To će uticati na povećanje nezadovoljstva, a možda i na povećanje dobrovoljnih ostavki. Inače, mislim da bi pozitivno uticalo kada bi se doneo zakon ili dostojnija plata za pripadnike Policije Kosova, uključujući obe kategorije, uniformisani dio i dio civilnog osoblja", dodaje Zeqiri.

Ekspert za bezbjednosna pitanja Hajrulah Ternava rekao je da su zbog niskih plata pripadnici Policije Kosova prinuđeni da migriraju u inostranstvo i pozvao institucije da preduzmu akciju protiv te pojave.

"Policija je materijalno u bednom stanju, jer sa takvom platom, kakvu ima policajac, teško je preživjeti mjesec. Glavni uzrok je materijalna osnova, a postoji i nekoliko drugih uzroka. Jedino Policija Kosova nema zdravstveno osiguranje", kazao je Ternava.
Izvor: Kosovo Online/Reporteri