Ne ide u prilog

Dvije najveće opozicione stranke, Demokratska partija Kosova i Demokratski savez Kosova smatraju da evropski plan za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova ne ide u prilog kosovskoj strani jer se, kako ocjenjuju, ne fokusira na međusobno priznanje, već na formiranje Zajednice srpskih opština, prenosi Ekonomija onlajn.

Poslanik Demokratske partije Kosova Hajdar Beqa rekao je da je načinom vođenja dijaloga, premijer Kosova Albin Kurti degradirao razgovore sa Srbijom.

Prema njegovim riječima, ranije je obostrano priznanje bilo "na stolu", a sada se govori samo o Zajednica srpskih opština.

"Mislim da je način na koji ova vlada vodi razgovore sa Srbijom, degradirao razgovore u odnosu sa Srbijom. U prošlosti je međusobno priznanje između dve države, u ovom slučaju između Republike Kosovo i Republike Srbije, bilo centralno. Sada nemamo priznanja, ali je Zajednica srpskih opština u centru", kazao je Beqa.

Dodao je da tačka 10 evropskog plana obavezuje Vladu Kosova da prihvati sve prethodne sporazume.

Kako naglašava, sporazum upućuje na "status kvo" koji neće biti u korist građana Kosova.

"Mi kao država imamo obavezu da sprovodimo sporazume koji se potpisuju, ali oni moraju biti u skladu sa Ustavom. Moramo da održavamo odnose sa našim saveznicima, videli smo izjave Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da od Vlade Kosova ne traže sporazum suprotan Ustavu. Istovremeno, smatram da premijer nije ovlašćen da otkloni temu međusobnog priznavanja i mislim da nas ovaj sporazum stavlja u status kvo, što ne ide u prilog građanima Kosova, s obzirom na veliki broj migracija koje imamo", rekao je Beqa.

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Rezarta Krasniqi rekla je da i njenu stranku zabrinjava činjenica da evropski prijedlog ne sadrži međusobno priznanje.

"Sporazum između stranaka, odnosno između premijera Kurtija i predsjednika Vučića, kao i međunarodnih strana, izazvao je našu zabrinutost jer smo mi, kao Demokratski savez Kosova, očekivali da taj plan sadrži konačno priznanje", kazala je Krasniqi.

Naglasila je da je član 7 evropskog prijedloga zabrinjavajući,jer se prema njenim riječima, srpskoj državi daje veća autonomija.

"Zabrinjava i to što je prevaziđena prošlost, premijer Albin Kurti je došao na vlast sa određenim principima, rekavši da neće biti dijaloga dok se ne pronađe i posljednji nestali, dok se u ovom sporazumu vidi ravnopravnost između žrtava. Prekršio je sve principe otkako je došao na vlast", rekla je Krasniqi.

Prema njenim riječima, očekivanja su bila da će se dijalog konačno završiti, a da se novim prijedlogom proces samo odugovlači.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online