Zajedno sa Borellom

Analitičar Sadri Ramabaja kaže da je izalanik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak tokom intervjua koji je dao o sastanku premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu "pokušao da prikrije svoj prosrpski stav", prenosi Ekonomija onlajn.

“Slovački diplomata ovom prilikom, čini se jasno, ulaže zajednički napor da pokrije prosrpski stav koji je zajedno sa visokim predstavnikom za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU Josepom Borellom imao tokom sastanka u Briselu”, kaže Ramabaja.

Dodao je da je već poznato da je, iako se predsjednik Srbije načelno složio sa nacrtom sporazuma, odbio je da ga potpiše.

“Ovaj čin bi trebalo da bude praćen sankcijama sa evropske strane. Možemo samo pretpostaviti šta bi bilo da je kosovska strana imala ovakav stav. Izjava Lajčaka 'da treba sačekati sa potpisivanjem dok ne budemo imali puno razumevanje i potpuni dogovor o tome kako će sporazum biti implementiran' ima za cilj da opravda izbjegavanje sankcija srpskoj strani koja je de fakto odbila da potpiše sporazum”, kaže Rambaja.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online