Sistemski problemi

U januaru ove godine u saobraćajnim nesrećama na putevima na Kosovu poginulo je pet osoba, dok je samo u posljednjoj nedjelji februara život izgubilo još sedam osoba, podaci su Policije Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Stručnjak za saobraćaj Bekim Ahmeti navodi tri glavna razloga koji dovode do saobraćajnih nesreća.

„Glavni razlozi su nepoštovanje ograničenja brzine, slaba efikasnost rada policije i nedostatak horizontalne i vertikalne signalizacije. Oni čine neku vrstu trougla koji je već poznat, a kao rezultat imamo tako veliki broj nesreća. Da bismo to sprečili, moramo imati statične i mobilne radare kao i kamere u svim gradovima. Drugi problem je kada policija zaustavi i piše kaznu vozači a sami nemaju pojas što znači da ne može biti sprovođenja reda i zakona od onih koji ih sami ne primjenjuju”, rekao je Ahmeti.

Ahmeti navodi da posao instruktora u školi za polaganje vozačkog ispita obavljaju ljekari, biolozi i ljudi različitih profesija.

"Glavni problem je što su instruktori vožnje doktori, biolozi, muzičari i slično, a ne stručna lica. Da li zloupotrebljavaju svoju poziciju ili ne, oni znaju", dodao je Ahmeti.

Analitičar Drizan Shala kaže da su zbog sve većeg broja saobraćajnih nesreća uglavnom krivi instruktori, jer je samo njih 11 prošlo test.

"Problem je u dva ministarstva, Ministarstvu saobraćaja i Ministarstvu unutrašnjih poslova. U Ministarstvu saobraćaja postoje registrovane auto-škole koje obučavaju mlade kandidate. Prema testu koji su radili instruktori, samo 11 je prošlo. To dokazuje činjenicu da veoma veliki broj vozača nije imao adekvatnu edukaciju, adekvatnu školu koja bi bila opremljena i upoznata sa osnovnim saobraćajnim pravilima”, rekao je Shala.

On je zamolio nadležne institucije da budu rigoroznije prema onima kojiu krše zakon.

"Ako analiziramo one koji su izazvali nesreće, to je uglavnom zbog prekoračenje brzine. To dokazuje da Ministarstvo unutrašnjih poslova mora u potpunosti promjeniti saobraćajni zakon, jer svakom ko bude uhvaćen u prebrzoj vožnji u urbanoj sredini mora automatski da bude oduzeta vozačka dozvola na godinu dana. Ovo bi bio jedini način da se s jedne strane zaustavi a sa druge da se stvori nova kultura u saobraćaju na putevima Kosova. Svaki automobil na putevima Kosova trenutno je ubica, jer niko ne zna da vozi”, rekao je Shala.

Podaci policije za periodu od januara do decembra 2022. godine kažu da su se dogodile 20.794 saobraćajne nesreće u kojima je život izgubilo 106 osoba.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online