Profesor ustavnog prava

Profesor ustavnog prava Mazllum Baraliu ocjenio je kao izuzetno opasan član 7 evropskog plana o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, jer, kako smatra, on prevazilazi Zajednicu srpskih opština i garantuje Srbima teritorijalnu autonomiju, prenela je Koha.

„Imamo posla sa drugim organizmom, sa samoupravom. Član 7 govori o uspostavljanju nečega što je više od Zajednice srpskih opština, teritorijalne autonomije koja inkorporira srpsku državu na Kosovu kao teritorijalno definisanu 'Srbiju' koja će po principu leopardove kože biti na cijelom Kosovu, a ne samo u sjevernom dijelu”, rekao je Baraliu na KTV.

Prema njegovim riječima, ZSO se pominje u članu 10 sporazuma, gdje se navodi da su se strane dogovorile o primjeni "svih sporazuma iz dijaloga iz prošlosti, koji ostaju važeći i koji su obavezujući".

Baraliu je ocjenio da pominjanje termina "važeći" znači da će odluka Ustavnog suda iz 2015. godine, koja je utvrdila više od 20 kršenja Ustava, biti odbijena. Prema njegovim riječima, validnost znači samo prvi dogovor.

"Posljedice su ozbiljne, dugoročne, štetne, da ne kažem nepopravljive“, smatra on.

Baraliu sumnja da će na sljedećem sastanku u Sjevernoj Makedoniji 18. marta doći do sveobuhvatnog dogovora i smatra da konačnog dogovora neće biti ni narednih mjeseci.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore