Potpredsjednica PDK-a

Potpredsjednica Demokratske partije Kosova Vlora Çitaku rekla je za TV Dukagjini da je „premijer svojim krajnje neodgovornim i avanturističkim ponašanjem stvorio situaciju u kojoj je povećana zabrinutost unutar EU i SAD o bezbjednosti na Kosovu i u regionu“.

Çitaku je rekla da premijer Kurti na sjednici Skupštine Kosova nije rekao ništa novo i da oko evropskog prijedloga ima mnogo nejasnoća.

„Ovaj sporazum nije pao s neba, on je proizvod višegodišnjih pregovora premijera. Čini se da je premijer pogrešno protumačio novi geopolitički kontekst nakon ničim izazvane agresije Rusije u Ukrajini“, rekla je Çitaku.

Kako je ocjenila, umjesto da postoji sveobuhvatan sporazum sa uzajamnim priznavanjem u centru, postoji sporazum koji više liči na primirje.

Potpredsjednica PDK-a je rekla da je premijer Kurti u najkritičnijim trenucima za Kosovo, umjesto o dijalogu i postizanju sporazuma, govorio o ratu. Ona je dodala da je tokom njenog boravka u SAD-u došlo do nesporazuma i da je upitana da li će ući u rat zbog registarskih tablica.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini