Opozicioni poslanici

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Besijan Mustafa ocijenio da je poskupljenje struje od 14 odsto koje je najavljeno za 1. april neprimjereno.

Mustafa je dodao da je to dodatno veliko opterećenje za građane u vrijeme kada je inflacija već opteretila njihove kućne budžete.

"U vrijeme kada imamo globalnu energetsku krizu, u vrijeme kada imamo inflatornu krizu, odnosno poskupljenja na Kosovu, u vrijeme kada nemamo ekonomski razvoj, u vrijeme kada nemamo neke veće kapitalne investicije i projekte na Kosovu. Nemamo povećanja plata u javnom sektoru, a da ne govorimo o privatnom, koji je Vlada potpuno zaboravila, potpuno ignorisala”, rekao je Mustafa.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj takođe smatra da će poskupljenje struje biti "napad" na džepove građana i ocijenjuje ga kao neprihvatljivo.

“Ako struja poskupi 14 odsto, kako navode iz Regulatorne kancelarije za energetiku, onda se ne zna kako će naši građani to podnjeti s obzirom na enormne cijene osnovnih artikala i naftnih derivata. Ova Vlada je obmanjivala i obmanjuje građane svakog dana, dakle povećanje cijena struje je napad na džep građana i dosta će osiromašiti građane“, kaže Lekaj.

Regulatorna kancelarija za energetiku na Kosovu primila je prošlog mjeseca zahtjev za vanredno povećanje tarifa električne energije od Kosovske elektrodistributivna kompanije - KEDS uz obrazloženje uvoza električne energije, kao i nemogućnošću da Energetska korporacija Kosova (KEK) proizvede potrebne električne energije, posebno tokom zimske sezone.