Istraživanje

Oko 98 građana Kosova vjeruje da bi ono bilo u opasnosti ukoliko dođe do formiranja Zajednice srpskih opština, dok 42 odsto njih dijeli stav da konačni sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije neće poboljšati njihove živote, saopštio je danas istraživač prištinskog Instituta za političke studije John Krasniqi, prenosi Koha.

On je za KTV rekao da su to rezultati istraživanja koje je sproveo Institut tokom novembra prošle godine.

Krasniqi je naglasio da je istraživanje pokazalo da većina građana Kosova ima malo znanja o dijalogu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

"Većina ispitanika ili 42 odsto ne vjeruje da će konačni sporazum Kosova i Srbije poboljšati njihove živote", naveo je Krasniqi.

Što se tiče bezbjednosti, Krasniqi je rekao da većina albanskih građana Kosova vidi Srbiju kao glavnu pretnju regionalnoj bezbjednosti, dok većina građana srpske nacionalnosti vidi Kosovo kao glavnu pretnju regionalnoj bezbjednosti.

"Ogromna većina anketiranih Albanaca na Kosovu, ili 93 odsto, vidi Srbiju kao prijetnju u regionu. Dok 86 odsto kosovskih Srba vidi Kosovo kao glavnu pretnju regionalnoj bezbjednosti", rekao je Krasniqi.

Ispitanici su se, takođe, izjasnili i o drugim pitanjima, kao što su članstvo Kosova u EU, povjerenje u međunarodne organizacije, svjetske lidere i zemlje koje se doživljavaju kao saveznici.

Za 68,5 odsto ispitanika, Sjedinjene Američke Države su se kvalifikovale kao najvredniji saveznik Kosova, a slijede Njemačka sa 15,8 odsto i Ujedinjeno Kraljevstvo 6,1 odsto.

Anketa je obuhvatila 1.065 ispitanika, od čega 865 Albanaca i 200 Srba iz svih opština Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore