Bivši izaslanik EU za Kosovo

Bivši izaslanik EU za Kosovo Wolfgang Petritsch rekao je da evropski prijedlog ima potencijala za istorijski korak napred za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, prenosi Gazeta express.

Petritsch je pozvao premijera Kurtija i predsjednika Vučića da podrže i sprovedu njemačko-francuski prijedlog.

"Mislim da je njemačko-francuski predlog, dakle prijedlog, rezultat istraživanja i pažljivog čitanja obe strane. Dakle, da pregovaramo, siguran sam da možemo da razgovaramo o ovome ili onom, ali vjerujem da je to za obe strane zasnovano na iskustvu EU, Njemačke i Francuske, šta treba da se uradi. I po mom mišljenju, ovo je veoma izbalansiran prijedlog i sada obe strane moraju da donesu političku odluku da kažu da ili ne. Apsolutno mislim da je sada ključno vreme da predsjednik Srbije i premijer Kosova istupe i pokažu hrabrost. Jasno je da tamo ne ide sve u prilog jednoj ili drugoj strani. Ovaj prijedlog bi bio osnova za sljedeći korak koji treba preduzeti", naglasio je Petritsch.

Petritsch je dodao da je Zapadni Balkan, nakon invazije Rusije na Ukrajinu ponovo ušao u geopolitičku igru koja se vodi između Rusije i Kine s jedne strane i SAD i Evrope sa druge strane.

"Dakle, i Priština i Beograd treba da se pomere i kažu da su u zapadnom taboru, želimo da postanemo članovi EU i zato treba da preduzmemo i ispunimo potrebne preduslove. A preduslovi i veoma važan preduslov je normalizacija između dvije strane i to je uključeno u njenu suštinu, u najvažnijem koraku, u ovom prijedlogu", rekao je Petritsch.

Što se tiče Zajednice opština sa srpskom većinom, Petritsch je podsjetio da u međunarodnim odnosima važi pravilo "pacta sunt servanda“ (sporazumi se moraju sprovoditi).

"Svaka vlada mora da se pridržava onoga što je prethodna vlada potpisala. Onda moramo da razgovaramo o tome kako bi ZSO trebala da izgleda konkretno. To je ono što se mora učiniti. Tamo postoji radna grupa, ima mnogo ideja, ima međunarodnih predloga i mislim da je odgovornost obe strane da se kreću, posebno za Prištinu, jer ZSO će biti deo suverene države Kosovo. Dakle, postoji dodatna obaveza za Prištinu da ispuni. Potpisan je prije više od deset godina, sada moramo da ga sprovedemo i konačno treba da se daju predlozi kako će to izgledati. Svi su, naravno, za to da postoji Zajednica koja nema ni izvršnu ni zakonodavnu vlast, nije vrsta Republike Srpske. Mi to ne želimo. Imamo veoma loše iskustvo. Bio sam tamo visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i kako je teško nositi se sa Republikom Srpskom. Stoga je međunarodna zajednica, Evropska unija apsolutno protiv ovakvog modela. Ali treba da postoji, mislim da treba da pristupe ovome na praktičan način, šta se može učiniti u svakodnevnom životu za tamošnje građane. I ne bi trebalo da postoji sistem aparthejda između Srba i Albanaca", istakao je Petritsch.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express