Bivši pregovarač u dijalogu

Bivši pregovarač u dijalogu sa Srbijom Skender Hyseni naveo je da je politika koju vode predsjednica Vjosa Osmani i premijer Albin Kurti naterala međunarodnu zajednicu da nametne svoje rješenje, i dodao da je to kazna za Kosovo, prenosi Indeksonline.

„Evropski plan koji su se dogovorili Kurti i Vučić izazvao je mnogo zabrinutosti i neizvesnosti, kao i mnoga pitanja koja zahtjevaju pojašnjenje. Međunarodna zajednica je primorala strane da pristanu na ovaj plan. Dakle, to je bio svojevrsni ultimatum. I u slučaju Kosova, ostavlja ukus neke vrste međunarodne kazne za politiku Albina Kurtija i Vjose Osmani. Kurti i Osmani su egocentričnim i avanturističkim pristupom u dijalogu sa Srbijom narušili i potkopali poziciju Kosova u odnosu na međunarodnu zajednicu, posebno američku administraciju, dok je to učvrstio poziciju Srbije, jačajući je u međunarodni odnosi kao nikada ranije“, rekao je Hyseni.

Prema Hyseniju, politika Kurtija i Osmani naterala je međunarodnu zajednicu da nametne rješenje.

„Pogrešno tumačenje Kurtija i Osmani razvoja međunarodnog konteksta stvorenog ruskom agresijom u Ukrajini i drugim geostrateškim razvojem u svijetu, politika pobunjenika na sjeveru naše zemlje i destruktivna i ratnohuškačka politika Srbije, naterali su međunarodnu zajednicu da nametne međurješenje, koje nema alternativu. Problem i eksplozivni potencijal Kosova i Srbije odražava se daleko izvan granica ove dvije zemlje. Evropski plan je međunarodna kazna za destabilizujuću politiku i krajnji pritisak u kontekstu evropske bezbjednosne arhitekture, uoči rata u Ukrajini“, naglasio je Hyseni.

Hyseni je rekao da postoji rizik da je Kurti pristao da primjeni "lošu verziju" ZSO.

„Ako se asocijacija sprovodi u skladu sa potpisima iz 2013. i 2015. godine, kao i u skladu sa sugestijama Ustavnog suda Kosova, to se ne može posmatrati kao problem, ali postoji rizik da je Kurti pristao da sprovede mnogo lošiju verziju Udruženja“, rekao je on.

On je dodao da evropski plan ipak ne treba odbaciti i naveo da je cilj tog plana da se spreči sukob na Balkanu.

„Postoje neke tačke u planu koje bi mogle da budu problematične, ali, nažalost, sada ne mislim da se plan može mijenjati", kaže Hiseni.

Prema njegovim riječima, razlog zbog kojeg međunarodna zajednica ne insistira na priznanju od strane Srbije je takođe loša politika Kurtija i Osmani.

"Neuključivanje priznanja u evropski plan u ovoj fazi treba tumačiti kao međunarodnu kaznu državne politike Kosova“, zaključio je Hyseni.

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline