Premijer Kosova

Premijer Albin Kurti izjavio je da je nezavisno Kosovo ideal mnogih generacija "mučenika" tokom 87 godina pod srpskom i jugoslovenskom okupacijom u 20. vijeku dodajući da su se, tokom jednog vijeka, Albanci smanjili u svom geografskom obimu, prenosi Shenja.

"Kosovo je istorijski san svog naroda, to je ideal mnogih generacija mučenika tokom 87 godina pod srpskom i jugoslovenskom okupacijom u 20. vijeku. Naravno, nacionalna težnja Albanaca, koji su uvijek bili velika većina na Kosovu, bila je demokratsko samoopredjeljenje i ujedinjenje sa drugom državom Albanaca, Albanijom. To je bila i zakletva vojnika OVK i želja heroja, od Shabana Poluzhe do Adema Jasharija", kazao je Kurti za magazin na albanskom jeziku u Sjevernoj Makedoniji "Shenja".

Dodaje da se u tom smislu ne može reći da je ideal ispunjen.

Prema njegovim riječima, s druge strane, istorija nameće još jedan imperativ.

"Tokom jednog vijeka, Albanci su se smanjili u svom geografskom obimu, sa oko 90.000 kilometara kvadratnih gdje su živjeli, do 1870-ih, danas žive na polovini tog prostora. Očišćeni su iz Sandžaka, Niša i Leskovca, iz Toplice i Vranja. Takođe, istrebljeni su iz Čamerije (Epir) ili čak iz mnogih krajeva gdje su živjeli u Bitoljskom vilajetu. Dakle, drugi imperativ sa kojim se danas suočava svaki političar sa nacionalnim idealima je da se ni na koji način ne dozvoli dalje smanjenje naše površine", naglasio je Kurti.

Kako je dodao, zahtjevi vremena su i demokratija, obrazovni i kulturni razvoj, ekonomski rast i blagostanje.

Sve to zajedno, ističe, predstavlja njegovu viziju Kosova.

"Radimo za to. Da li su nam se želje ostvarile? Ne, jer da je tako, svi bismo mogli da prestanemo da radimo i pokušamo da se odmorimo. Od mene ćete stalno moći da čujete pozive da se radi više i da se trudi više. Rad i napori za rast i jačanje Kosova u svim aspektima nikada ne prestaju", naveo je Kurti.

Izvor: Kosovo online/Shenja