Postoji potpis

Bivši premijer Kosova Isa Mustafa rekao je da se krivica za sporazum o Zajednici opština sa srpkom većinom ne može pripisati samo njemu.

Mustafa podsjeća da je prvi sporazum o osnivanju ZSO potpisao Hashim Thaçi kada je bio premijer, i da je ratifikovan sa 84 glasa u Skupštini.

"Bila je laž da su Thaçi i Enver Hoxhaj zaista lagali, oni su otvoreno lagali. Potpisivanje prvog sporazuma u ​​kome je prvih šest tačaka za ZSO u njemu se kaže da se osniva, to je sporazum za osnivanje ZSO. On je otišao u Skupštinu i ratifikovan je sa 84 glasa i ratifikovan je zakonom, a zatim je Skupština ratifikovala sporazum zakonom i predsjednik je potpisao zakon o ratifikaciji za prvi sporazum. Dakle, prvi sporazum je zakon, a ne samo sporazum“, izjavio je Mustafa.

Mustafa kaže da sporazum o ZSO nije potpisao.

"Mi nismo potpisali, potpisali smo principe. Zacrtali smo put kako se može napraviti statut ZSO i koji su putevi da taj statut bude u skladu sa Ustavom i da ZSO bude u skladu sa Ustavom. Međutim, Thaçi je to rekao u trenutku kada je počeo da traži drugo rješenje, korekciju granica. Ovdje je bio neprincipijelan i nepošten jer postoji njegov potpis. Sporazum nije mogao da ide u skupštinu na razmatranje bez potpisa Thaçija kao premijera i on ga je predložio Skupštini. Thaçijeva vlada je taj sporazum poslala na ratifikaciju“, zaključio je Mustafa.