Sjednica Skupštine

Premijer Albin Kurti tokom rasprave u Skupštini Kosova o Sporazumu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije ponovio je frazu "Zajednica ne prolazi", ali ga je opozicija optužila da je on to već prihvatio. "Zajednica ne prolazi. Nije je podržao Ustavni sud. Nije prihvatio narod. Zajednica ne prolazi ni od premijera ni do Vlade", kazao je Kurti.

On je rekao da je pitanje formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom ono što najviše zahtjeva Srbija u dijalogu.

"Kada se sastanem sa predsjednikom Srbije u Briselu, on kaže samo ‘Zajednica’ i ništa više", naveo je Kurti.

Predsednik opozicionog Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku nazvao je Kurtijev govor u kasnim ponoćnim satima bajkom.

On je rekao da Kurti pokazuje kako to izgleda kad "promjena ima formu".

"Upravo smo čuli priču da se Kurti nije promijenio. Čovjek koji je zahtjevao ‘ne pregovore, već samoopredeljenje’ nije se promijenio. Čovjek koji je tražio izvinjenje prije dijaloga se nije promijenio. Onaj koji je tražio konfrontacije sa prošlošću i koji je na kraju prevazišao historiju. Onaj ko je tražio priznanje završio je neutralnošću. Čovjek koji je imao šest uslova nije završio ni sa jednim“, rekao je Abdixhiku.

Poslanici opozicije optužili su Kurtija da je odustao od obećanja koja je dao u izbornoj kampanji prihvatanjem evropskog plana.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Driton Selmanaj, podsjetio je na šest uslova koje je Kurti naveo početkom februara za pitanje Zajednice i rekao je da je on odustao od njih prihvatanjem evropskog plana.

"Prvi put, uprkos Bidenovoj deklaraciji da bi priznanje trebalo da bude u centru, Amerikanci su sada pozicionirani za politički sporazum sa mnogo nepoznanica. Mislim da je to posljedica neodgovornog ponašanja Kurtija“, rekao je Selmanaj.

Poslanica Demokratske partije Kosova Blerta Deliju-Kodra rekla je da Kurti "ima veću bitku od one sa opozicijom“ i to je "bitka sa samim sobom, odnosno sa Albinom Kurtijem koji je bio u opoziciji“.

Prema njoj, prihvatanje sporazuma je razotkrilo Kurtijevu karijeru punu demagogije, prevara, manipulacije i licemerja.

Potpredsjednik parlamenta iz redova PDK Enver Hoxhaj je rekao da dokument koji je Kosovo prihvatilo "formalizuje međunarodno nepriznavanje Kosova“.

"Ne postoji ni de fakto ni de jure priznanje, ali se Srbiji nudi prva pobjeda“, rekao je on.

Poslanici Samoopredeljenja stali su u odbranu premijera nakon optužbi opozicije.

Poslanik Dimal Basha rekao je da opozicija nema stav i da opozicione stranke "ne znaju kakav je njihov stav“.

U zaključku sjednice predsednik LDK Lumir Abdixhiku je kao predlagač rasprave rekao da je parlament imao dobru i korektnu raspravu.