Ambasador SAD

Američki ambasador na Kosovu Jeff Hovenier ponovio je da SAD da ne podržavaju rešenje za ZSO koje, kako je naveo, narušava Ustav i državnost Kosova, prenosi Reporteri.

Hovenier je u intervjuu za Dukagjini naglasio da SAD ne podržavaju ZSO koja je u suprotnosti sa odlukom Ustavnog suda Kosova i naglasio da se ne radi o rješenju koje liči na Republiku Srpsku.

„Želim da budem vrlo jasan i to sam već mnogo puta rekao i vjerovatno ću ponoviti: Sjedinjene Države ne traže od Kosova da uradi nešto što krši njegov Ustav. Sjedinjene Države ne traže od Kosova da učini bilo šta što nije u skladu sa presudom Ustavnog suda iz 2015. godine. Sjedinjene Države ne podržavaju i neće podržati nešto što makar i malo liči na Republiku Srpsku“, izjavio je Hovenier.

Dodao je da SAD i dalje vjeruju da uspostavljanje ZSO ostaje ključno pitanje za Kosovo i podsjetio da je sama Vlada Kosova 2015. godine potpisala obavezu osnivanja ZSO kroz Briselski sporazum.

„Razlog zašto mislimo da je ovo ključno je taj što međunarodna zajednica, a posebno Sjedinjene Države, vjeruju da postoji potreba da Kosovo ispuni obaveze koje je preuzelo, ali takođe, vjerujemo, da je od suštinskog značaja za delotvorne napore Vlade Kosova da se pozabavi problemima srpske zajednice. Oni su to tražili“, rekao je Hovenier.

On je objasnio šta stoji iza člana 7 sporazuma postignutog u Briselu, koji govori o "samoupravi srpske zajednice na Kosovu".

Prema Hovenierovim riječima, ovaj član se odnosi na ZSO, ali to je tačka o kojoj će se dalje razgovarati tokom primjene plana.

„Ovo je fer pitanje i naravno, o jednom dijelu će morati da se razgovara u kontekstu plana implementacije. Ali bih se osvrnuo i na član deset, koji kaže da strane potvrđuju svoju obavezu da sprovode sve dosadašnje sporazume iz dijaloga, koji ostaju važeći i obavezujući. Dakle, mislim da se ovo pitanje odgovarajućeg nivoa samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu odnosi na ZSO“, izjavio je on.

Dodao je da je vizija SAD da je "Kosovo suverena i demokratska država, koja se može ostvariti kroz ZSO".

„Izneo sam stavove Sjedinjenih Država da je da je napredak po pitanju ZSO važan dio sprovođenja ovog sporazuma i što je još važnije, u izvesnoj mjeri i za Kosovo da ispunjava tu zajedničku viziju koju imamo kao multietničke, suverene i demokratske država“, rekao je Hovenier.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri