Bez dodatka za opasnost

Predsjednik Sindikata kosovske policije Imer Zeqiri saopštio je da policijskim službenicima za mjesec februar nije uplaćena nadoknada za opasnost.

Zeqiri navodi da "više od 90 odsto" policajaca je nezadovoljno februarskom platom.

"Nakon što su uplaćene plate, imao sam mnogo telefonskih poziva i sastanaka sa kolegama i oni su veoma nezadovoljni onim što se desilo. Prvi razlog je što su plate za mjesec februar za Policiju Kosova uplaćene bez dodatka za opasnost, koji je prihvaćen od osnivanja policije do sada. Imamo nezadovoljstvo i sa kategorijama, gdje je došlo do smanjenja plata ili gdje su primali istu platu kao januarsku. Sa punom odgovornošću mogu da kažem da imamo blago povećanje plata u jednom dijelu, u odnosu na januarsku platu, i da je to povećanje uglavnom posljedica radnog staža. Inače, sa svima onima koje sam kontaktirao, više od 90 odsto je nezadovoljno februarskom platom. Povećanje koje sam pomenuo je od 20 do 90 eura“, rekao je predsednik Sindikata Zeqiri.

Iako su bili dio izrade zakona, Zeqiri kaže da njihovi zahtjevi nisu uzeti kao osnova.

"Bili smo i na javnoj raspravi tokom izrade zakona, a naši zahtjevi su bili da naplata za opasnost bude veoma razumna, a ne kakva je ostala. Takođe, zahtjev Sindikata je bio da se povećaju naknade, za sate poslije radnog vremena i tokom vikenda i praznika. Ono što se desilo sa platama, ukidanjem naknada za opasnost, stvorilo je to nezadovoljstvo među pripadnicima Policije Kosova, kao i među civilnim osobljem koji nemaju povećanje, ali imaju smanjenje plata“, rekao je Zeqiri.