OBRATIO SE U SKOPLJU

Premijer Kosova Albin Kurti, poručio je u obraćanju na Ekonomskom forumu u Skoplju da su tekst prijedologa EU, sporazuma između Srbije i Kosova, prihvatili u dva glavna grada i u Briselu.

"Ovo su rekli i Joe Biden, Antony Blinken i Olaf Scholz, da je međusobno priznanje suština i centralna tačka pune normalizacije odnosa. Trudimo se i za osnovu imamo prijedlog EU koji je predočen meni i Vučiću i prihvatili smo tekst tog prijedloga, prihvatili smo ga u dva glavna grada i u Briselu", kazao je Kurti.

Evropska unija objavila je tekst prijedloga za normalizaciju odnosa poslije sastanka Vučića i Kurtija u ponedjeljak u Briselu. Oni bi trebalo da nastave pregovore 18. marta u Skoplju.

Izbor glavnog grada Sjeverne Makedonije za domaćina je pao na prijedlog šefa vanjske politike EU Josepa Borrella.

Prema Kurtijevim riječima, razlog leži u nekoliko stvari jer je Skoplje najveći grad u blizini Prištine i ima veliki uticaj na region, a i Sjeverna Makedonija napreduje u demokratiji, vladavini prava i evropskim integracijama.

"U Sjevernoj Makedoniji, tačnije u Kumanovu, potpisan je takozvani Kumanovski sporazum za kapitulaciju bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića i ulazak NATO trupa na Kosovo, tako da Sjeverna Makedonija ima simboličnu ulogu i zato nas je Borrell pozvao ovdje", rekao je Kurti.

Vučić je izjavio da je Srbija spremna da radi na primjeni mnogih stvari iz evropskog plana za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, ali ne i na priznavanju.

"Radi se o tome da ne želim i ne mogu da razgovaram o međusobnom priznavanju, priznanju i ulasku Kosova u Ujedinjene nacije", rekao je Vučić za Radio televiziju Srbije 28.

On je naveo i da je dan ranije u Briselu dogovoreno više razgovora. Na marginama Ekonomskog foruma, premijer Makedonije Dimitar Kovačevski sastao se sa Kurtijem. Kovačevski je prenio kolegi da zemlja podržava evroatlantske težnje Kosova i da je spremna da da doprinos u tom pravcu.

Makedonski premijer je kazao da Sjeverna Makedonija pozdravlja prijedlog Evropske unije za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, koji bi trebalo da garantuje mir, stabilnost, bezbjednost i napredak, ne samo za dvije zemlje, već i za region u cjelini, navodi se u saopštenju vladine pres službe. Kovačevski je rekao da otvorena pitanja treba rješavati dijalogom.

Podsjećamo, Vučić se sinoć obratio javnosti na RTS-u nakon sastanka u Briselu poručivši da je svim zapadnim liderima, pogotovo Emmanuelu Macronu i Olafu Scholzu, rekao da se ne može pregovarati o međusobnom priznanju i ulasku Kosova u UN.

"Srbija je spremna da radi na implementaciji mnogih stvari iz francusko-njemačkog plana. Rekao sam svima da je riječ o tome da ne želim i da se ne može pregovarati o međusobnom priznanju i ulasku Kosova u UN. Za sve ostalo sam voljan da razgovaram, jer je to dobro za odnose Srba i Albanaca, važno je da pregovaramo i da razgovaramo", rekao je Vučić.

Naveo je da u Srbiji zavjerničke teorije dominantno prolaze te da iste nevjerovatno prolaze u javnosti i da je u Srbiji pogodno tlo za to.

"Nikada nismo tajno pregovarali, ništa nismo krili. Plan su usvojile sve zemlje EU, a jeste bila ideja Macrona i Scholza, koji nikog ništa nisu pitali. Bilo je uzmi ili ostavi. Oni su mi saopštili posljedice, a to je zaustavljanje evropskih integracija, direktno povlačenje investicija... Vaša zemlja bi ostala izolovana, rekli su", kazao je sinoć.