Poslanik LDK

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Avdullah Hoti kaže da sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom nije povoljan za Kosovo i da je premijer Albin Kurti sigurno bio u velikom problemu kada je pristao da prihvati neke od tačaka sporazuma bez međusobnog priznanja, prenosi Reporteri.

Prema njegovim riječima, dogovor da se sa Srbijom na osnovu plana EU postigne dogovor 27. februara u Briselu dokazuje da je premijer Kurti "tipičan prevarant".

„Zabrinjava činjenica da je proces degradiran da je Kosovo sada prinuđeno da prihvati sporazum koji nije povoljan za Kosovo. Bio je prinuđen da prihvati sporazum zbog koga smo prešli veoma dug put konsolidacije državljanstva Kosova i međusobnog priznavanja. Ne vidi se u perspektivi kada će se pitanje sa Srbijom zaključiti. Otvorena pitanja koja imamo sa Srbijom će se riješiti tek kada dođe do međusobnog priznanja. Dijalog je strukturiran, dogovoren između strana i uz podršku međunarodnih partnera radi međusobnog priznavanja u prethodnoj vladi. Prošle vlade su bile kritikovane kada su u procesu dijaloga postigle tehničke sporazume, koji su bili privremeni aranžmani za normalizaciju odnosa između dvije zemlje koje se nisu poznavale”, kaže Hoti.

Hoti kaže da postoji nekoliko tačaka sporazuma koji su štetni za Kosovo.

“Strašna je i sama rasprava o statusu Srpske pravoslavne crkve na Kosovu kao i član sedam sporazuma, koji govori o samoupravljanju srpske zajednice koji prevazilazi sporazum o ZSO iz 2013. i principa iz 2015. godine”, kaže Hoti.

Govoreći o ZSO Hoti kaže da dogovor o implementaciji svih prethodnih sporazuma dokazuje koliki je Kurti “prevarant".

“U jučerašnjiem izvještaju Odboru za spoljnu politiku Evropskog parlamenta, potpredsjednik Vlade Besnik Bislimi između ostalog se poziva na pismo koje je bivša šefica spoljne politike EU Federica Mogherini uputila bivšem premijeru Isi Mustafi da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja. Primjećujete li da su to tipični prevaranti? Kroz svoj politički život samo su obmanjivali. Protiv ovog sporazuma korišćeno je nasilje unutar Skupštine, institucija i na trgovima u Prištini. Dok se sada pozivaju na dogovore koje su tada sklopili. Prevarili su Skupštinu prije dvije-tri sedmice sa tih šest uslova o ZSO. Kao što smo vam rekli na sjednici, oni to mogu pokazati sebi, biračkom tijelu i na sjednici Glavnog odbora u nedjelju. Ali ne i međunarodnim partnerima, posrednicima, jer se ultimatumi ne saopštavaju međunarodnim partnerima“, navodi Hoti.

Što se tiče de fakto priznanja Hoti kaže da je vrijeme prošlo i da je sada bilo važnije de-jure priznanje iz Srbije.

„Postoji de fakto priznanje Kosova od strane Srbije od prvih sporazuma, 2013. godine, kada su potpisani sporazumi između dve države. Kada je sporazum 2015. godine potpisao premijer Isa Mustafa, samo tačka u tom sporazumu kaže da statut ZSO prije nego što ga donese Vlada mora da dobije mišljenje Ustavnog suda. Isto tako, sporazum o uspostavljanju kancelarija za vezu Priština-Beograd je priznanje de fakto. Nije dobro da sadašnji premijer priča ljudima priče o de fakto priznanju, jer smo mi to prošli”, dodaje Hoti.

S druge strane, kaže da je i premijer Kurti zaboravio principe iz prošlosti i da se Srbija još uvijek nije izvinila i nije platila ratnu odštetu što stoji tački dvija preambule sporazuma.

„U drugoj tački preambule se kaže da prevaziđemo prošlost i zaboravimo na nju na šta je Kurti zažmurio i zaboravio da nam treba izvinjenje, naknada za ratnu štetu, nestale osobe i drugo“, zaključuje Hoti.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri