Predsjednik SDP-a

Predsjednik Socijaldemokratske partije Dardan Molliqaj smatra da evropski prijedlog koji je prihvaćen u Briselu ima šest tačaka koje su sporne, a među kojima je i to što Srbija ne prizanje Kosovo, a uspostavlja se temelj srpske teritorijalne autonomije unutar Kosova, prenosi Lajmi.

Molliqaj je naveo da postoje i fundamentalni problemi u preambuli sporazuma, kao i da je ovo ugovor koji "normalizuje nepriznavanje".

Ukazuje da postoji samo jedan način za međusobno priznanje - prvo verbalna nota, a kasnije uspostavljanje konvencionalnih diplomatskih odnosa kroz razmjenu ambasadora.

"Pominjanje pojmova kao što su suverenitet, samoopredjeljenje i teritorijalni integritet mora biti sankcionisano. Naglasak ovog člana ne sadrži jezičku obavezu za strane. I pored pozitivnog koraka u članu 1 koji podrazumeva priznavanje nacionalnih simbola i pasoša, diploma, registarskih tablica i carinskih pečata, ne može se tumačiti da se ova vrsta priznanja može shvatiti kao priznanje države Kosovo jer takvi pristupi već postoje od država koje imaju takav pristup zemljama koje ne priznaju, odnosno njihovim simbolima i dokumentima, kao što je slučaj Kine sa Hong Kongom i Makaom", naveo je Molliqaj.

Ističe da ovaj sporazum uspostavlja temelje srpske teritorijalne autonomije u okviru Kosova i u tom smislu navodi da član 7 zaista govori o "samoupravi", ali da to ne uživa opština kao administrativna jedinica u okviru institucionalne hijerarhije, već srpska zajednica koja dobija državotvorne atribute.

Dodaje da su kroz člana 10, odnosno obavezu formiranja Zajednica srpskih opština, ovlašćenja i teritorija data tom subjektu.

"Francusko-njemački plan koji je prihvatila Vlada Kosova je već premašio sporazum iz 2013. godine", naglašava.

Prema njegovim riječima, član 6 ukazuje da je ovaj sporazum srednji, odnosno govori o reafirmaciji volje strana da rade na konačnom i pravno obavezujućem sporazumu.

Ističe probleme u preambuli sporazuma, među kojima i termin granična linija što, smatra, jasno pokazuje da nije međudržavna granica.

Navodi da je problem i u preambuli u kojoj piše da je status Kosova istorijska činjenica, a ne pravo naroda Kosova, kao i da se odlučno zadržava pravo Srbiji da ne prizna nezavisnost Kosova.

Molliqaj smatra i da ovaj sporazum ne daje nikakvu garanciju da se Srbija neće ponašati kao u prošlosti kada je riječ o sprečavanju Kosova da postane član međunarodnih organizacija.

Za Molliqaja problem predstavlja i poseban status za Srpsku pravoslavnu crkvu na Kosovu i u tom smislu navodi da se u članu 7 govori o formalizaciji statusa SPS.

"Kosovo je pristalo da nadmaši Ahtisaarija i u ovom smislu", navodi Molliqaj.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi