Položen test

Politički analitičar Gazmir Raci kaže da je Kosovo od početka govorilo pozitivno o francusko-njemačkom planu, navodeči da Vlada Kosova od septembra insistira da cijela diskusija treba da bude samo o konkretnom planu koji je došao poslije dugog zastoja u briselskom dijalogu.

Raci smatra da je Kosovo nakon sastanka u Briselu prošlo test i izazov, koji bi mogao da ugrozi budućnost i prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama.

"Konkretni prijedlog i plan koji je dogovoren ima spisak povoljnosti za Kosovo, ali zavisi od toga kako ćemo ih izdvojiti iz dokumenta. Na primjer, najvažniji elementi su da se u briselskom dokumentu pominju dva međunarodna dokumenta koja sprovode evropske zemlje. Kosovo na kraju više neće imati problema sa nepoštovanjem granice, integriteta i suvereniteta od strane Srbije, koja je svakog trenutka izvodila tenkove na ulice i vojno prijetila Kosovu“, rekao je Raci.

Raci ističe da će se na osnovu francusko-njemačkog plana osnovati ZSO, kao i da će sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije garantovati priznanje Kosova od drugih zemalja.