Politički analitičar

Politički analitičar Agon Maliqi je analizirajući jučerašnji sastanak u Briselu rekao da ne postoji dilema da li će se formirati ZSO, već kada će to bit urađeno, dodajući da se prihvatanjem evropskog plana, Kosovo slaže sa idejom da Srbija ne prizna nezavisnost.

On je na Facebooku naveo da su se obe strane složile oko glavnog teksta, ali ne i o planu njegove implementacije.

“Strane su se složile oko glavnog teksta, ali ne i oko plana za implementaciju čije se pojašnjenje, prema riječima Borella očekuje u sljedećem mjesecu. Dilema ovde nije da li će se ZSO formirati ili ne, već kada će biti stvorena. Srbija to vidi kao prvi korak deblokade, Kosovo će vjerovatno usloviti druge sporazume. Više ili manje poput principa preliminarnih vlada: Nema dogovora o bilo čemu, dok se ne postigne dogovor o svemu", kaže Maliqi.

Dodaje da u dokumentu postoji mnogo nejasnoća.

“Na početku teksta, Kosovo prihvata drugu fusnotu ili produžava život prve, jer se govori o tome da strane postignu dogovor ne dovodeći u obzir mišljenja o osnovnim pitanjima, uključujući ona o statusu. Dakle, Kosovo se slaže sa idejom da ga Srbija ne prizna”, dodaje Maliqi.

Ističe da neke tačke dokumenta ne daju garancije i zavise od volje prijateljskih zemalja da pomognu Kosovu.

“Srbija obećava (član 4) da neće ometati članstvo Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji. Poenta je da ništa ne sprečava da Rusija i Kina ne obavljaju ovaj posao za Srbiju u UN, niti pet država u Evropi da nastave da blokiraju članstvo u NATO i EU. Kosovo, umjesto da uvode diplomatsku energiju u ovo pitanje, odlučuje da uzalud troši zajam na prijateljske zemlje sa avanturama na sjeveru”, navodi između ostalog Maliqi.

Izvor: Kosovo Online