Lider PDK

Lider Demokratske partije Kosova (PDK) Memli Krasniqi ocjenio je sinoć da se u Briselu, gdje je održana nova runda dijaloga na najvišem nivou između Kosova i Srbije, desilo ono na šta je ta stranka i upozoravala, odnoso da je “Kosovo izgubilo priznanje, a dobilo Zajednicu srpskih opština”.

“Desilo se ono na šta smo upozoravali. Uslovi i stavovi su se istopili pred ličnim interesima i ambicijama za vlast premijera Albina Kurtija. Kosovo je izgubilo priznanje, i dobilo Zajednicu. Mora se glasno i jasno reći - već je zvanično i evidentno da evropski prijedlog ne predviđa međusobno priznanje, kao glavni kriterijum za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije i otvaranje evropske perspektive za našu zemlju”, napisao je Krasniqi na Facebooku.

Kako je dodao, nema govora ni o priznanju Kosova od strane pet zemalja EU, koje ga ne priznaju, kao ni o otvaranju puta ka članstvu u NATO, niti o dobijanju statusa kandidata za članstvo u EU.

“Dvije godine za redom podržavamo premijera Kurtija po pitanju odnosa sa Srbijom. Ohrabrili smo ga da koordinira sa našim međunarodnim saveznicima, a ponudili smo mu i konkretne prijedloge u vezi sa konačnim sporazumom sa obostranim priznavanjem u centru. Ignorišući svaku pomoć i savjete koji su dolazili od nas, direktno i suprotno interesima Kosova, Kurti je, pogrešnim postupcima i politikom, nepovratno degradirao proces dijaloga”, napisao je Krasniqi.

Samim tim, dodaje, Kurti je omogućio izostanak konačnog sporazuma, čiji bi fokus bilo uzajamno priznanje, i doneo zemlji privremeni sporazum sa fokusom na ZSO.

“Pored enormnog porasta broja ljudi koji napuštaju Kosovo, zbog lošeg upravljanja, Kurti je večeras umanjio i suverenitet naše države. Dakle, 27. februar 2023. za Kosovo, sa premijerom Albinom Kurtijem, označava izgubljenu priliku da naša zemlja zauvijek okonča zamrznuti sukob sa Srbijom”, napisao je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online