Ambasador Švedske na Kosovu

Ambasador Švedske na Kosovu Jonas B. Westerlund ocjenio je danas da su male šanse za pozitivne vijesti sa današnjeg sastanka premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu dodajući da prije pregovora o francusko-njemačkom prijedlogu moraju da se ispune već prihvaćene obaveze, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština, prenosi Lajmi.

Westerlund je, na predavanju studentima Filozofskog fakulteta u Prištini, kazao da je prema informacijama koje ima iz medija primjetio da Kurti želi da se fokusira na francusko-njemački prijedlog, a ne na formiranje Zajednice srpskih opština, dok je predsjednik Vučić kazao da razgovora o francusko-njemačkom prijedlogu nema prije formiranja Zajednice srpskih opština.

"Mislim da su danas male šanse za neke pozitivne vijesti iz Brisela. Nadajmo se da je stav Evropske unije o ovome, uključujući Švedsku i SAD, da treba da se primjenjuju svi prethodni sporazumi. Ideja je da ne možete birati između prethodnih ponuda. Zato što postoji nova vlada, to ne znači da možete zanemariti sve obaveze prošlih vlada, jer tada morate krenuti iz početka", kazao je Westerlund.

Podsjećajući na to da je Kosovo podnelo zahtjev za pristupanje EU, Westerlund kaže da će se taj proces unaprediti tako što će se preduzeti pažljive konsultacije sa svim državama članicama, počevši od članica koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

"Te konsultacije vodi švedski ambasador u Briselu i one su još uvijek u toku. Imamo prve konsultacije sa državama koje nisu priznale Kosovo, a sada vodimo konsultacije sa svim ostalim državama članicama", naveo je.

Istakao je da je budućnost svih zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, a dok ne postanu članice trebalo bi da se fokusiraju na jačanje vladavine prava i državne reforme.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi