Specijalni sud

Kancelarija specijalizovanog tužioca zatražila je od suda da produži pritvor bivšim liderima OVK Jakupu Krasniqiju i Rexhepu Selimiju, navodeći da su sudija za prethodni postupak i Apelacioni sud više puta utvrdili da je njihov pritvor opravdan po više osnova, kao i da je period pritvora razuman, prenosi Reporteri.

Po mišljenju tužilaštva, od posljednjeg rješenja tog vijeća 17. januara 2023. godine, nije došlo do promene okolnosti koje bi ukazivale da može da se odstupi od tog opredjeljenja.

"Ustupanje predmeta vijeću, određivanje datuma suđenja i drugi važni događaji pokazuju stabilan napredak koji će omogućiti dalji pristup informacijama o osjetljivim svjedocima i predmetu koji se vodi protiv njih, što ukazuje na neophodnost i razumnost daljleg pritvora", navodi se u pismu tužilaštva.

Specijalno tužilaštvo je 30. septembra 2022. godine podnelo potvrđenu izmjenjenu optužnicu protiv bivših lidera OVK Hashima Thaçija, Kadrija Veselija, Jakupa Krasniqija i Rexhepa Selimija, koja se sastoji od deset tačaka, gdje se oni terete za navodne ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri