Kritika

Demokratska partija Kosova i Demokratski savez Kosova upozoravaju da će u Briselu premijer Albin Kurti potpisati sporazum u kome nema priznanja Kosova, dok Alijansa za budućnost Kosova traži da vlada kaže 'da' na francusko-njemačkom prijedlogu, prenosi Koha.

Opozicione stranke nastavile su da kritikuju premijera Albina Kurtija uoči sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu, gdje se očekuje da stranke potpišu prihvatanje francusko-njemačkog plana.

Potpredsjednica Demokratske partije Kosova Vlora Çitaku je na Facebooku poručila da ono što premijer Kurti pregovara sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem nema priznanje u centru.

"Ukratko, sutra će biti potpisan sporazum kojim se strane obavezuju da će sprovesti sve do sada postignute dogovore. Dogovor sa Zajednicom u centru, a priznanjem na periferiji. Novi status kvo. Ovaj plan nije pao s neba. Ovo je proizvod pregovora premijera“, kazala je Çitaku.

Iz Demokratske partije Kosova poručuju da treba insistirati na de jure priznanju, pošto je "postignutim sporazumima Kosovo više puta priznato, ali to nije donelo normalizaciju odnosa".

Potpredsjednica Demokratskog saveza Kosova, Shqipe Mjekiqi, rekla je da oni insistiraju na tome da priznanje treba da bude u središtu svakog potpisanog sporazuma.

"Rekla bih da je sutrašnji sastanak jedan od najpresudnijih trenutaka da se vidi kuda je Kurtijeva vlada krenula u procesu dijaloga. Vi dobro znate da za vladu Kurtija, kako je rečeno na početku njenog mandata, dijalog nije bio prioritet, dijalog je kasnije postao prioritet zbog različitih uslova i okolnosti. Sutrašnja odluka će zaista biti odlučujuća da se vidi kakav pokret sa početne pozicije vodi Kurtijeva vlada, izjavljujući da dijalog nije prioritet i da mora postojati međusobno priznanje i da može biti udruživanje i tako dalje i tako dalje", rekla je Mjekiqi.

Ona navodi da u ovom sporazumu, koji nije konačan, nema priznanja, kako bi se dalje moglo pregovarati o udruživanju.

Za razliku od PDK i LDK, Alijansa za budučnost Kosova kaže da Vlada ne treba da eksperimentiše i da treba da prihvati francusko-njemački prijedlog.

"Evropska unija i SAD su već jasno iznele svoj stav. Strankama je dat francusko-njemački prijedlog uz opomenu da se on ne može promjeniti, za šta se velika većina političkog spektra na Kosovu, uključujući i vladu, izjasnila da to predstavlja stvarno priznanje Kosova. Nije dobro eksperimentisati i mi kao Alijansa očekujemo od premijera da još jednom ne dovodi propalo Kosovo u Brisel, već da kaže definitivno 'da' francusko-njemačkom prijedlogu! Nikada nije bilo prikladnijeg zamaha za sporazum sa Srbijom, koji u suštini ima priznanje. Ako se ovaj slučaj oslobodi, posljedice će biti katastrofalne po Kosovo. Očekujem da premijer Kurti ovog puta neće pogrešiti", istakao je generalni sekretar AAK je Muharem Nitaj.

Predsjednik Socijaldemokratske partije Dardan Molliqaj izneo je mnogo oštrije kritike, rekavši da plan za koji se očekuje saglasnost u Briselu odgovara samo Srbiji.

"Kada francusko-njemački plan bude objavljen, zajedno sa aneksom implementacije, vidjećete da on ima samo dvije vrijednosti, obe u službi Srbije. Prvi, prihvatanje okvira dijaloga koji više ne želi da prizna, ni danas, ni u budućnosti, Srbija, a drugi je implementacija Zajednice. Ostala pitanja su periferna i nevažna", rekao je Molliqaj.

Evropski i američki lideri i diplomate su tokom nedelje čestitali premijeru Albinu Kurtiju i predsjedniku Aleksandru Vučiću što su prihvatili evropski prijedlog.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore