I ojačali Srbiju

Bivši ministar spoljnih poslova Skender Hyseni, uoči sastanka u Briselu, ocjenjuje da je Kosovo sa sadašnjom vladom izgubilo idealnu priliku da ojača pregovaračku poziciju i partnerstvo sa SAD i EU, dodajći da je ponedjeljak dan koji donosi mnogo briga i neizvesnosti.

Hyseni u objavi na Facebooku navodi da su Albin Kurti i Vjosa Osmani svojim egocentričnim i avanturističkim pristupom u dijalogu sa Srbijom teško narušili i potkopali poziciju Kosova u odnosu na međunarodnu zajednicu, posebno američku administraciju, dok su ojačali poziciju Srbije u međunarodnim odnosima kao nikada ranije.

Hyseni objašnjava da je duboko pogrešno čitanje i tumačenje Kurtija i Osmani o razvoju međunarodnog konteksta stvorenog ruskom agresijom u Ukrajini i drugim geostrateškim dešavanjima u svijetu.

"Dakle, neka se razumije da je kao rezultat pogubne politike Kurtiija i Osmani, Kosovo danas, odnosno sutra u Briselu, pred velikom dilemom, da prihvati evropski plan i ceo paket koji uz njega ide ili odbaciti taj plan i ugroziti samu egzistenciju zemlje", istakao je Hyseni.

Hyseni napominje da u politici nema ponovljenih suđenja.

"Sa ovim rukovodstvom Kosovo je izgubilo idealnu priliku da ojača svoju pregovaračku poziciju i partnerstvo sa SAD i EU. Kosovo plaća cijenu revolucionara Kurtija i Osmani. Normalizacija odnosa između Kosova i Srbije ostaje ključna za stabilnost regiona i izbjegavanje sukoba. Istovremeno, evropski plan, koji takođe podržava američka administracija, otvoriće vrata za političku i ekonomsku integraciju Kosova u EU. Prihvatanje i implementacija ovog plana stvoriće suštinski preduslov stabilnosti na čitavom Zapadnom Balkanu", poručio je Hyseni.

Hyseni napominje da krivca zbog toga što se Kosovo nalazi ovoj dilemi, treba tražiti u nepromišljenoj, egocentričnoj, sebičnoj i detinjastoj politici Kurtija i Osmani.

"Dakle, tu smo! Ne treba propustiti priliku da se 27. februara Kurti složi sa evropskim prijedlogom, a da ima i punu podršku američke administracije. To nije savršeno rješenje, ali jeste obostrano rješenje, veliki korak ka međusobnom priznavanju, što će se nužno dogoditi nakon nekog vremena. Posljedice odbijanja su nesagledive", poručio je Hyseni.

Izvor: Kosovo Online