Za dobrobit građana Kosova

Premijer Albin Kurti primio je zajedničko pismo predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, njemačkog kancelara Olafa Scholz a i premijerke Italije Giorgie Meloni koje se odnosi na sasanak u Briselu, prenosi Gazeta express.

Kako je saopšteno iz Kabineta premijera, Scholz, Macron i Meloni istakli su da je evropski prijedlog od velikog značaja za napredak Kosova.

„Predsjednik Macron, kancelar Scholz i premijerka Meloni izrazili su uvjerenje da je zaključivanje i sprovođenje evropskog prijedloga od fundamentalnog značaja za opštu dobrobit građana Kosova, za mir i prosperitetni razvoj regiona i za napredak evropske perspektive Kosova“, navodi se u pismu.

Troje evropskih zvaničnika pozdravili su javne izjave Kurtija u vezi sa evropskim prijedlogom i dodali da očekuju implementaciju svih postignutih sporazuma, uključujući i formiranje ZSO.

„Pozdravljamo nedavne javne izjave da ste spremni da prihvatite evropski prijedlog osnovnog sporazuma. Smatramo da je sada hitno potrebno odlučiti o putu dalje u cilju zaključivanja ovog sporazuma i obezbjeđivanja njegove implementacije na osnovu teksta koji ste dogovorili. Evropski savjet je u zaključcima od 9. februara izrazio podršku ovom važnom sporazumu i istovremeno pozvao Srbiju i Kosovo da u potpunosti i bezuslovno sprovode obaveze preuzete u dijalogu, uključujući sporazume iz 2013. i 2015. za stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom. Predstojeći koraci u implementaciji moraju odražavati ovaj politički pristup, osiguravajući da se i 'Osnovni sporazum' i preostale obaveze iz dijaloga adresiraju na adekvatan način i bez odlaganja. Radujemo se što će se i o jednom i o drugom razgovarati na sljedećem sastanku na visokom nivou u Briselu 27. februara 2023. Računamo na vaše rukovodstvo da će konstruktivno težiti brzom rješavanju i primjeni ovog sporazuma. Uvjereni smo da je to od velikog značaja za opšte dobrobiti vaših građana, za miran i prosperitetan razvoj regiona i za unapređenje evropske perspektive vaše zemlje“", navedeno je u pismu.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express