Stav opozicije

Iako je sukob u Ukrajini viđen kao dobra prilika za integracijski put Kosova, poslanici opozicije u Parlamentu Kosova smatraju da Vlada Kosova nije iskoristila zamah za članstvo u međunarodnim organizacijama, kao ni za nova priznanja, prenosi Lajmi.

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Rezarta Krasniqi istakla je da je isključenje Rusije iz Savjeta Evrope bila dobra prilika za Kosovo, koja, kako navodi, nije iskorišćenja.

„Ovo je bio pravi zamah, ali ne mislim da je naša vlada to iskoristila jer već dvije godine nemamo priznanje. Prijava u međunarodnim organizacijama, Savjetu Evrope, skinuta je sa dnevnog reda. Zabrinjava nas to, vlada je morala da razgovara sa prijateljskim zemljama pre podnošenja zahtjeva. Integracioni procesi se samo odlažu“, kaže Krasniqi.

Sa njom se slaže i poslanik Demokratske partije Kosova Elmi Reqica, koji kaže da bi Kosovo, da je neko drugi premijer ili predsjednik, napredovalo.

„Mislim da je neko drugi premijer ili predsjednik, nema sumnje da bi ključna pitanja važna za proces Kosova bila rješena. Ne razmišljam samo o tehničkim pitanjima, liberalizaciji viznog režima i drugim pitanjima, to je bio veoma važan zamah da Kosovo bude dio partnerstva za mir, da Kosovo napreduje na evropskoj agendi. Vlada, premijer i predsjednica nemaju ideju šta je potrebno iskoristiti u interesu Kosova“, kaže Reqica.

Međutim, poslanik Pokreta Samoopredjelenja Agon Batusha kaže da je Kosovo iskoristilo svaki trenutak da napreduje na svom putu ka EU.

Ističe da je pozicija Kosova protiv Ukrajine aktivirala EU, kako za liberalizaciju viznog režima tako i za Berlinski proces.

„Samo je pozicioniranje bio jedan od razloga da nas saveznici i demokratski svijet vide dobrim očima kao Republiku, koja se rukovodi demokratskim vrijednostima zaštite država. Vizna liberalizacija, na primjer, mi smo ispunili kriterijume i blokirani smo u smislu političkih procedura, i mogu reći da je EU odmah nakon rata u Ukrajini ponovo pokrenula proces. Kosovo je iskoristilo svaku priliku s obzirom ne samo na situaciju u Ukrajini, već i na rezultate unutar Kosova u pogledu na slobodu medija i unutrašnju demokratiju, do borbe protiv korupcije, reda i zakona“, kaže Batusha.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi