Predsjednik PDK

Predsjednik Demokratske partije Kosova (PDK) Memli Krasniqi ocjenio je da je vlast svojom nekompetentnošću degradirala dijalog, zbog čega će se u ponedjeljak u Briselu razgovarati o formiranju Zajednice srpskih opština a ne o konačnom sporazumu sa Srbijom sa priznanjem u centru.

Krasniqi je na Facebooku naveo da će sastanak u Briselu označiti početak nove faze dijaloga, u kojoj međusobno priznanje Kosova i Srbije više neće biti tema diskusije.

„Ova nova faza je direktan rezultat dvogodišnjeg lošeg vođenja dijaloga od strane Kurtijeve vlade. Bez obzira na sastanak u ponedjeljak, vlada je već javno prihvatila plan koji je predložila Evropska unija. Od do sada viđenog, sam plan ne sadrži gotovo nikakvu konkretnu korist za Kosovo. Ne govori se o priznanju od strane pet zemalja EU, ne govori se o otvaranju puta članstvu u NATO, niti o dobijanju statusa kandidata za članstvo u EU, dok međusobno priznanje ne dolazi u obzir“, kaže Krasniqi.

Dodaje da je još gore što se iz izjava međunarodnih zvaničnika jasno se vidi da fokus nije na ostvarivanju navedenih ciljeva, već na formiranju Zajednice srpskih opština.

„Dakle, sastanak u ponedjeljak je sastanak za formiranje ZSO, a ne za priznanje. Jer Vlada je svojom nekompetentnošću degradirala dijalog od konačnog dogovora sa priznanjem u centru do prelaznog sporazuma sa ZSO u centru“, dodaje Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online