Skupština

Ukoliko se ovaj sporazum usvoji u Bosni i Herecegovini, omogućit će građanima dvije zemlje da se kreću bez viza.

Dvotrećinskom većinom glasova zastupnika, Skupština Kosova ratifikovala je tri sporazuma postignuta krajem prošle godine u Berlinu između zemalja Zapadnog Balkana, među kojima je i sporazum o kretanju sa ličnim kartama, koji će omogućiti ukidanje viznog režima s Bosnom i Hercegovinom, javlja Anadolija.

Ukoliko se ovaj sporazum usvoji u Bosni i Herecegovini, omogućit će građanima dvije zemlje da se kreću bez viza.

Premijer Albin Kurti je u predstavljanju sporazuma rekao da će se između Kosova i BiH stvoriti nove veze.

“Verujem da je sloboda kretanja građana ono čemu su građani Kosova odavno težili, ali i drugih susjednih zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, s kojom imamo teške odnose zbog veta Republike Srpske tamo”, kazao je Kurti.

‘Novi most’

On je podsjetio da je i bivši predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija također 3. novembra prošle godine stavio potpis na Briselski sporazum, što “nas čini optimistima da će i u Bosni i Hercegovini moći da se ratifikuje ovaj sporazum”.

“Na ovaj način Priština i Sarajevo stvaraju novi institucionalni i posebno građanski most, koji je dugo očekivan”, kazao je Kurti.

Zastupnici su ratifikovali i Sporazum o priznanju fakultetskih diploma i Sporazum o priznanju stručnih kvalifikacija ljekara, stomatologa i arhitekata.

Šefovi šest balkanskih zemalja potpisali su ta tri sporazuma 3. novembra, prošle godine, na samitu zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu.