Skupština Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti kaže da je francusko-njmački prijedlog osmišljen kao paket koji sadrži de fakto priznanje.

Kurti je ponovo rekao da zbog povjerljivosti francusko-njemački prijedlog nije donio u Skupštinu ali da su ga prihvatili lideri opozicionih partija.

"Prihvatio sam princip koji su tražili evropski posrednici. Tekstualni sadržaj sam podijelio sa liderima opozicionih stranaka, ali ne i u Skupštini, iako vjerujem da nakon mnogo mjeseci od tog prijedloga gotovo ništa ne ostaje nepoznato, što predstavlja dobru osnovu za dalje rasprave koje počinju sljedećeg ponedjeljka. Prijedlog nije proizvod pregovora, pa je 18. avgusta prošle godine otvorena tema opšteg okvira sporazuma bez sastanaka jer druga strana nije bila spremna za to", rekao je Kurti pred poslanicima u Skupštine Kosova.

Kurti je u Skupštini rekao da su međunarodni saveznici osmislili evropski plan kao paket koji će unaprediti članstvo Kosova u međunarodnom sistemu, a koji sadrži de fakto priznanje.

"Tri sedmice nakon tog sastanka dolazi prijedlog. To nije proizvod našeg zahtjeva. Nije da sam tražio nešto, to je tu. Saveznici Kosova su to osmislili kao paket koji će unaprediti članstvo Kosova u međunarodnom sistemu, a koji sadrži de fakto priznanje, a sve na osnovu Povelje Ujedinjenih nacija", rekao je Kurti.

Kurti je istakao da prijedlog sadrži tačku o formalizaciji statusa Srpske pravoslavne crkve, koja se, kako je rekao, naziva vjerska zajednica na Kosovu.

"Sporazum sadrži obostrano priznanje. Za SPC, kao što sam rekao, prijedlog sporazuma sadrži tačku o formalizaciji statusa Srpske pravoslavne crkve. Formalizacija ne znači pregovore o njenom statusu, niti raspravu o posebnim pravima, već se u zakonodavstvu Kosova pominje kao vjersko pravno lice, odnosno vjerska zajednica. Takav element sam naslijedio. Garantujem vam da ništa drugo što ima veze sa SPC ne bi prihvatio. Objasnio sam da to nije proizvod pregovora", rekao je Kurti.