Specijalni sud

Suđenje bivšim liderima OVK Hashimu Thaçiju, Kadriju Veseliju, Jakupu Krasniqiju i Rexhepu Selimiju, koji se terete za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, počeće 3. aprila, saopštili su iz Specijalizovanog vijeća Kosova, prenosi Reporteri.

Ročišta su zakazana za treći, četvrti i peti april, a 11. aprila očekuje se iznošenje dokaza Tužilaštva i saslušanje svjedoka.

Inače, Specijalno tužilaštvo je 30. septembra 2022. godine podnelo potvrđenu izmenjenu optužnicu protiv Hashima Thaçija, Kadrija Veselija, Jakupa Krasniqija i Rexhepa Selimija, koja se sastoji od deset tačaka u kojima se oni terete za ratne zločine.

Kancelarija specijalizovanog tužioca je 29. aprila 2022. godine podnela izmenjenu optužnicu u kojoj se navodi da su četvorica optuženih počinili i ratne zločine u Gnjilanu, Budakovu i Semetištu.

Jakup Krasniqi i Hashim Thaçi izjasnili su se 9. novembra 2020. godine da nisu krivi po optužbama koje im se stavljaju na teret, a Veseli je isto izjavio u svom pojavljivanju 10. novembra, kao i Rexhep Seljimi 11. novembra.

Optužnica protiv njih potvrđena je 26. oktobra 2020. godine.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri