Specijalni sud

Iako mu je Sudsko vijeće u Hagu 17. februara produžilo mjeru pritvora, bivši predsjednik Kosova Hashim Thaçi ne odustaje od zahteva da bude pušten da se brani sa slobode ili iz kućnog pritvora, potvrdio je njegov advokat Gregory Kehoe, prenosi Lajmi.

“Uvažavajući stav suda da u slučaju Thaçija ne postoji opasnost od bjekstva, ponavljamo spremnost da se podvrgne ekstremnim uslovima kućnog pritvora. Predlažemo da se stvori zatvorsko okruženje u njegovoj kući kao alternativu zatvoru u Hagu. Ovi predloženi uslovi više nego ublažavaju svaki rizik od uplitanja ili činjenja međunarodnih zločina. Oni moraju biti razmotreni i prihvaćeni na smislen način”, kaže advokat Kehoe.

Kehoe navodi da je Thaçi konstantno sarađivao sa Specijalnim sudom i da argument Tužilaštva o riziku da pobjegne, odnosno da se na različite načine miješa u proces, nije validan.

“Podnesci Tužilaštva uglavnom ponavljaju i oslanjaju se na prethodne argumente. Uprkos činjenici da je Thaçi posjedovao osetljive informacije o svedoku kroz obimna otkrića Tužilaštva tokom posljednjih sedmica i mjeseci, tužilaštvo ne pokazuje konkretan primjer zastrašivanja ili uznemiravanja svjedoka”, navodi Kehoe.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi