Najnetransparentnija vlast

Poslanici Demokratske stranke i Demokratskog saveza Kosova Hisen Berisha i Driton Selmanaj kažu da nemaju ideju kakav dogovor može da se postigne 27. februara u Briselu, napominjući da francusko-njemački plan nisu ni vidjeli.

Poslanici PDK i LDK ističu da je aktuelna vlast „najnetransparentnija u vezi dijaloga”, kao da i neće prihvatiti nikakav sporazum koji donosi samo "de fakto” priznanje Kosova od strane Srbije.

"De fakto priznanje, je formula koja je regulisala odnose dvije Njemačke, za ujedinjenje u budućnosti, to je preambula teksta koju propagira premijer Albin Kurti, to je plašt obmane srpskih falangi u sadašnjoj kosovskoj vladi“, rekao je Berisha. 

Berisha je naglasio da "status kvo" favorizuju aktuelne vlade na Kosovu i u Srbiji.

"Ne glasam ni za jedan dokument koji nastavlja srpski ’status kvo’ na Kosovu“, kaže Berisha.

Ni za poslanika Demokratskog saveza Kosova Dritona Selmanaja eventualni dogovor u Briselu ne bi bio dobrodošao bez međusobnog priznanja.

"Ono što smo mi kao LDK tražili jeste da rješenje bude uzajamno priznanje. Bez ovoga, proces dijaloga sa Srbijom nije zatvoren, naprotiv. Francusko-njemački plan nismo ni vidjeli, pošto ga premijer Kurti nije donio u Skupštinu da ga vide poslanici. Prihvatio je dokument koji je samo on vidio“, rekao je Selmanaj.

Na pitanje da li će LDK biti za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, prije konačnog dogovora koji traže EU i SAD, bivši potpredsjednik Vlade Selmanaj ističe da se prema međunarodnim sporazumima Vlada treba odnositi sa najvećom ozbiljnošću.

"Za sastanak 27. februara nemamo pojma o čemu će se razgovarati i kakav će biti dnevni red. Šest puta smo izvještavali o Vašingtonskom sporazumu dok smo bili u vladi. Premijer nas ne izvještava o procesu dijaloga, nemamo pojma kakav će dogovor biti postignut. Ovo je najnetransparentnija vlada povodom procesa dijaloga“, dodao je Seljmanaj.

Premijer Kurti i predsednik Srbije Vučić sastaće se 27. februara u Briselu sa glavnim evropskim diplomatom Borrellom.