Specijalni sud

Bivši komandant OVK Pjetr Shala negirao je danas pred sudom u Hagu sve optužbe koje mu se stavljaju na teret, a nastavak suđenja zakazan je za srijedu.

"Razumijem optužnicu, ali ništa ne prihvatam, sve su to izmišljotine", rekao je Shala tokom današnjeg suđenja.

Tužilac Filipo Deminikes je naveo da je Shala, poznat kao “komandir vuk“, učestvovao u prebacivanju svjedoka broj 4377 u fabriku metala u Kuksu i da se svjedok sjeća da je Shala “zavijao kao vuk“.

On je rekao da je Shala učestvovao u premlaćivanju žrtava, od kojih je jedna i preminula, a da je Shala "bio prisutan u kritičnom trenutku".

"Shala je odigrao značajnu ulogu u zločinima navedenim u optužnici i to će biti jasno u iskazima nekoliko svjedoka u ovom slučaju", rekao je tužilac Deminikes i dodao da to uključuje i vojnike OVK koji su bili prisutni u fabrici u periodu na koji se odnosi optužnica.

Advokat žrtava Simon Lavs rekao je da su tokom rata ljudi kidnapovani i odvođeni u fabriku metala u Kuksuu, prenosi Albanian Post.

"Kada su privedeni, prebijani su i paljeni. Čovjek je ubijen, jednom mladiću je oduzet život", rekao je tužilac i dodao da je Shala umješan u te zločine, a da žrtve nisu mogle da dignu glas.

On je dodao i da na Kosovu vlada klima zastrašivanja prema onima koji pristaju da svjedoče, i da se u ime stradalih mora otkriti istina.

Pjetr Shala je uhapšen 16. marta 2021. u Belgiji, odakle je prebačen u Hag 15. aprila te godine.

On se tereti za proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo. Krivična djela za koja se Shala tereti izvršena su između 17. maja i 5. juna 1999. protiv lica zatvorenih u mjestu Kuks u Albaniji u fabrici metala, koju je koristila OVK.
Izvor: Kosovo Online/Albanian post