Specijalni sud

U Hagu je danas počelo suđenje Pjetru Shali, koji se tereti za proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

Vršilac dužnosti specijalizovanog tužioca, Aleks Wajting, rekao je da je Shala bio dio grupe OVK i da je učestvovao u ubistvu jedne osobe.

Prema njegovim riječima, dokazi će pokazati da su u proljeće 1999. godine u Kuksu u Albaniji optuženi počinili zločine koji se nalaze u optužnici.

On je rekao da će dokazi pokazati da je bio dio male grupe vojnika OVK koji su počinili ove zločine. Prema njegovim riječima, u ovoj grupi su bili Sabit Geci i Xhemshit Krasniqi, koji su proglašeni krivim u dva suđenja na Kosovu za zločin samovoljnog zatvaranja i maltretiranja ljudi u metalskoj fabrici u Kuksu.

Prema njegovim riječima, iz optužnice se vidi da je najmanje 18 žrtava zatočeno i maltretirano u ovoj fabrici.

„Ova kriminalna grupa, uključujući i optužene, ubila je jednu od ovih žrtava u noći 4. ili 5. juna 1999. godine ili otprilike u to vreme. Žrtve ovog slučaja bile su na meti zbog njihove bliskosti sa Srbima, ali i zbog toga što nisu podržavali OVK. Tretirani su kao špijuni i saradnici koji su zaslužili kaznu i poniženje. Oni su privedeni bez ikakvog pravnog postupka“, rekao je tužilac.

Prema optužnici, Shala se tereti za proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

Krivična djela za koja se Shala tereti izvršena su između 17. maja i 5. juna 1999. protiv lica zatvorenih u mjestu Kuks u Albaniji u fabrici metala, koju je koristila OVK.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri