Znak siromaštva

Bivši ministar finansija Avdullah Hoti je izjavio je da na Kosovu opadaju investicije i ocjenio da je ekonomija u kojoj rastu subvencije, a smanjuju se investicije, loša, prenosi Gazeta express.

Prema njegovim tvrdnjama tokom 2022. godine subvencije i transferi su povećani za 70 odsto, dok su kapitalne investicije smanjene za 21 odsto.

"Nema privrednog razvoja uz subvencije i transfere. Povećanje subvencija i transfera je znak siromaštva. Evo šta su ljevičarski vladari uradili 2022. godine: 41 odsto budžeta potrošeno je na subvencije i transfere (2019. je bilo 30 procenata), na kapitalne investicije potrošeno je 16 procenata budžeta (2019. godine je bilo 25 odsto)", naveo je Hoti.

On je poručio da taj odnos treba da bude obrnut, i da trenutno stanje ne razvija privreda, već se povećava zavisnost građana od socijalne pomoći.

"Nijedna privreda se nije razvila trošenjem 42 odsto budžeta na subvencije, već trošenjem više na javne i privatne kapitalne investicije. Samo investicije razvijaju privredu, jer povećavaju proizvodne kapacitete", zaklljučio je Hoti.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express