Šefica poslaničke grupe VV-a

Šefica poslaničke grupe Samoopredjeljenja Mimoza Kusari-Lila istakla je da nije sigurna u to da će Kosovo i Srbija 27. februara moći da postignu dogovor o prihvatanju francusko-njemačkog plana, prenosi TV1.

„Zamah u kojem se odvija ovaj sastanak je zamah kada su se stranke izjasnile o svojim stavovima i izrazile svoje rezerve. Međutim, koliko se može postići dogovor, ostaje nam da vidimo, jer je riječ i o drugoj strani, odnosno o Srbiji, u kojoj, uprkos brojnim deklaracijama, imamo promjene u stavovima“, navela je Kusari-Lila.

Ona je dodala da je stav Kosova jasan da nijedan sporazum ne treba da bude epicentar pregovora.

„Uvijek nam je bila jasna puna normalizacija i konačni dogovor, a zatim i razgovor o primjeni ranije potpisanih sporazuma. Ali ne da se ti sporazumi sastavljaju pojedinačno i onda sami po sebi postanu epicentar pregovaračkog procesa“, rekla je ona.

Kusari-Lila je navela da francusko-njemački plan predviđa punu normalizaciju između Kosova i Srbije.

„Plan predviđa potpunu normalizaciju i funkcionisanje dvije države koje su u normalnim odnosima, ali čije priznanje ne postoji. Sa sadašnjom Srbijom, sa ljudima koji su nekada bili dio Miloševićevog režima, teško je misliti da ćemo doći u situaciju da je svaka tačka sporazuma moguća“, rekla je ona.

Kusari-Lila je istakla da formiranje ZSO na način na koji Srbija traži predstavlja problem.

„To je izazovno zbog činjenice da se radi o potpisanim sporazumima, ali je takođe izazovno pronaći modalitete rada ovog procesa bez ugrožavanja budućnosti zemlje. U zemlji u kojoj Srbija pravi mehanizam, bilo da je to u teritorijalnoj definiciji kao što je ZSO ili u odgovornosti da sutra može da se iskoristi u nečem drugom, imamo veliku odgovornost da ne pravimo probleme sa kojima će se generacije sutra suočiti. ZSO na način na koji Srbija to želi je svakako problem. Uz način i formu koju drugi iznose, govoreći da neće biti izvršne vlasti i da oni to ne dozvoljavaju, sada svakim danom čujemo sve više zakonodavaca iz SAD i Britanije da neće dozvoliti Republiku Srpsku na Kosovu”, rekla je Kusari-Lila.

Izvor: Kosovo online/Teve 1