Poslije ostavke srpskih sudija i tužilaca na sjeveru Kosova, Osnovno tužilaštvo u Mitrovici i Osnovni sud u Mitrovici rješenje vide u ustupanju predmeta drugim sudijama, kao i u formiranju komisija za evidentiranje predmeta, piše danas Albanian post.

Iz Osnovnog suda u Mitrovici, Albanian postu je rečeno da se nastavlja obrada obustavljenih predmeta, ali da se još ne zna da li će biti novog imenovanja sudija.

„Obavještavamo vas da smo sačinili akcioni plan nakon situacije nastale 7. novembra 2022. godine u slučaju ostavki. Postupili smo po planu i preraspodelili sudije unutar suda i formirali komisiju za evidentiranje predmeta i njihovu preraspodelu“, stoji u odgovoru suda.

Dodaje se da su predmeti preraspodeljeni sadašnjim sudijama, koji u njima postupaju.

„Takođe, akcioni plan je bio da se preko Sudskog savjeta Kosova (SSK) zbog velikog obima predmeta, jedan broj njih prebaci na druge sudove u zemlji, i u tom pravcu smo imali podršku SSK-a“, dodaje se u odgovoru.

Advokat Yll Zekaj tvrdi da se „sve vraća na nulu“ i navodi da već pet mjeseci nije održano ročište u tim predmetima.

"Imamo predmete koji se odnose na trgovinu ljudima u kojima su započela ročišta prije ostavke srpskih sudija i tužilaca. Prošlo je više od pet mjeseci, a da nije zakazana nijedna nova sjednica“, rekao je Zekaj za Albanian post.

Dodaje i da se suđenje, u krivičnim predmetima, kada se promjeni vijeće, vraća na „nultu tačku“, što znači da svi dokazi moraju da se izvode od početka, a to odugovlači postupak.

Takođe, navodi i da novi konkurs za nove sudije na sjeveru nije raspisan jer SSK još nije odobrio ostavke srpskih sudija, te da je problem i u tome da li se mogu naći mlade sudije da popune sva mjesta iz redova manjinske zajednice.

Izvor: Albanian post/Kosovoonline