Egocentrizam

Bivši ministar spoljnih poslova Skender Hyseni ocjenjuje da se predsjednica Vjosa Osmani i premijer Albin Kurti ponašaju kao da je Kosovo sila sa nuklearnim oružjem, dodajući da odatle potiče svako zlo, prenosi Teve1.

Hyseni je naglasio da se Osmani i Kurti ponašaju kao da imaju 200 nuklearnih bojevih glava instaliranih na Kosovu, gas Katara ili naftu Saudijske Arabije kako bi se nametnuli kao faktori u glavnim međunarodnim politikama, 

"Nažalost, oni sebe vide mnogo jačim nego što zaista jesu, i odatle dolazi zlo“, rekao je Hyseni.

On je dodao da su diplomatski odnosi sa SAD nikada gori.

"Egocentrizam, avanturistička politika uvijek dovode do loše konfrontacije i uvijek izlaze kao gubitnici. Dakle, ne vidim odnos sa Amerikom kao mnogo alarmantan, iako se bilateralni strateški dijalog Kosova i Amerike vodi godinu dana, on je blokiran godinu dana. Niko to ne kaže, ne znam zašto to ne kažu, ali pismo ambasadora Dugollija dovoljno govori i trebalo bi da bude alarm. Čini mi se da Kosovo danas ima jednog ili dvoje diplomata u Vašingtonu umjesto 20 diplomata za različite nivoe administracije. Republika Kosovo je imala više diplomata u ambasadi u Vašingtonu mjesec dana nakon osnivanja ambasade nego danas“, izjavio je Hyseni.

Hyseni ističe da je Srbija "agresivnija" u lobističkom radu.

"Dok je Srbija veoma agresivna u Vašingtonu. Uvjeravam vas da troši 100 puta više od Kosova na diplomatski rad u Vašingtonu, na lobiranje, na kontakte“, izjavio je on.

Hyseni se kazao da poštuje rad albanske dijaspore, ali da sada njihov posao treba da obavljaju kosovske institucije.