Bivši komandant Kfora

Bivši komandant Kfora Erhard Bühler smatra da do članstva Kosova u NATO neće doći bez postizanja konačnog rješenja pitanja nezavisnosti, dok formiranje Zajednice srpskih opština vidi kao hitnu potrebu, prenosi Ekonomija onlajn.

On je, u intervjuu povodom 15. godine od proglašenja nezavisnosti Kosova, rekao da bi članstvo u NATO trebalo da bude budućnost za sve države Zapadnog Balkana, odgovarajući na pitanje kakvo je njegovo mišljenje o članstvu Kosova u NATO i kakav bi to uticaj imalo.

"Najvjerovatnije će se to dogoditi tek kada se nađe konačno političko rješenje. Zapamtite da još uvijek imamo zemlje u NATO koje nisu priznale Kosovo. S druge strane, članstvo u NATO bi trebalo da bude budućnost za sve države Zapadnog Balkana", kazao je on.

Bühler je ocjenio da ministar odbrane Kosova radi odličan posao u traženju saradnje sa NATO kad god je to moguće, a istovremeno gradi vojsku Kosova po standardima NATO.

Govoreći o ZSO on je naglasio da je takav sporazum hitno potreban, kako bi se nastavili dalji procesi u dijalogu i očuvali mir i stabilnost na terenu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online