Poslanik VV-a

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Adnan Rustemi kaže da Srbija koristi pitanje Zajednice srpskih opština kao preduslov za sporazum a tako nešto je neprihvatljivo za Kosovo, prenosi Klan Kosova.

Prema njegovim riječima, Srbija ovo pitanje koristi kao izgovor da spreči sporazum o normalizaciji i dodaje da sva pažnja treba da bude usmerena na konačni sporazum na osnovu francusko-njemačkog plana.

Dodaje da je intenzitet EU i SAD za intenziviranje procesa dijaloga pojačan.

„Postoji pojačan intenzitet, posebno evropskih i američkih posrednika za intenziviranje procesa dijaloga za sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, naravno na osnovu francusko-njemačkog prijedloga. Mi smo to prihvatili kao solidnu osnovu za nastavak diskusije. U javnosti  se raspravlja i o pitanju Zajednice srpskih opština. Smatramo da Srbija pokušava s jedne strane da predstavi i transformiše ZSO kao neku vrstu preduslova za sporazum, koji je za Kosovo nemoguć i neprihvatljiv, a sa druge strane kao izgovor da onemogući sporazum o normalizaciji”, kaže on.

Rustemi kaže da je Kosovo zainteresovano za istinski politički dijalog i dodaje da međunarodni pritisak treba usmeriti na Srbiju kako bi prihvatila evropski plan.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova