Premijer Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti, u okviru bezbjednosne konferencije u Minhenu, sastao se sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i ministarkom za Evropu i spoljne poslove Francuske Katarinom Kolan, prenosi Koha.

Kako je saopšteno iz Kurtijevog kabineta, na sastanku, kome je prisustvovala i ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gërvalla-Schwarz, razgovarano je o napretku Kosova, kao i o Izvještaju Evropske komisije o Kosovu za 2022. godinu.

„Ekonomski rast, vladavina prava, socijalna podrška i institucionalna i demokratija su napredovali u posljednje dvije godine“, rekao je Kurti tokom sastanka sa Scholzom.

Kurti je obavjestio Scholza i Kolan da je Vlada Kosova nedavno odobrila tri sporazuma potpisana 3. novembra u Berlinu, koji će uskoro biti ratifikovani u Skupštini, čime se, po Kurtijevim riječima, dokazuje posvećenost Berlinskom procesu.

Na sastanku je bilo riječi i o odnosima Kosova i Srbije, pripremama za naredni sastanak u Briselu, kao i o evropskom prijedlogu za normalizaciju odnosa.

"Zahvaljujući Njemačkoj i Francuskoj na njihovoj kontinuiranoj podršci i direktnoj posvećenosti, Kosovo, kao proevropska i proamerička zemlja, ostaje posvećena i konstruktivna u dijalogu, jer želi dobrosusjedske odnose i integraciju u EU i NATO“, rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore