Putovanje, diplome...

Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, zajedno sa potpredsjednicom Vlade za pitanja manjina i ljudska prava Emilijom Redžepi, sastao se danas sa državnim poslanikom Bosne i Hercegovine, ujedno i jednim od osnivača političke stranke SDA Šemsedinom Mehmetovićem.

Premijer Kurti je sa Mehmetovićem razgovarao o dešavanjima u regionu, opasnostima koje prijete Zapadnom Balkanu, posebno nakon ruske agresije i invazije na Ukrajinu, o destruktivnoj ulozi zvaničnog Beograda u regionu koja proističe iz nedistanciranja od Miloševića i Putina, saopšteno je iz Kabineta premijera.

Takođe, premijer Kurti Mehmetovića informisao da je Kosovo nedavno, tačnije na 127. sjednici Vlade, odobrilo tri potpisana sporazuma u ​​okviru Berlinskog procesa o slobodnom kretanju, priznavanje profesionalnih kvalifikacija ljekara, stomatologa i arhitekte i priznavanje visokoškolskih kvalifikacija širom Zapadnog Balkana.

Ovi sporazumi će omogućiti građanima Kosova i Bosne i Hercegovine da slobodno putuju, samo sa ličnim kartama.

Razgovarano je i o koristima koje će ovi sporazumi doprineti građanima dvije zemlje i pozitivnom uticaju na odnose Kosova i Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je, između ostalog, bilo riječi i o potrebi daljeg angažovanja u oblasti regionalne saradnje i pronalaženju rješenja za važna pitanja koja se odnose na region.