Moramo biti jedinstveni

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani ocjenila je danas, na svečanoj sjednici povodom 15. godišnjice od proglašenja nezavisnosti, da je Kosovo tokom ovih godina napravilo veliki napredak na svom demokratskom putu, kao i da dijalog sa Srbijom ima epilog, a to je međusobno priznanje, prenosi Reporteri.

Upozorila je da Kosovo "ne može da bude imuno na izazove i pretnje svih onih koji žele da potkopaju naše građanstvo".

"Uprkos razlikama u stavovima, idejama i političkim platformama, politički spektar zemlje će biti ujedinjen protiv svih onih koji pokušavaju da potkopaju našu državu ili ometaju njen napredak. Bitka za međunarodno osnaživanje, članstvo u organizacijama i put ka evroatlantskim integracijama zahtjeva punu saradnju sa prijateljskim zemljama", kaže Osmani.

Osmani kaže da proces dijaloga sa Srbijom ima epilog, a to je međusobno priznanje, kako je, podsjeća, u čestitki napomenuo američki predsjednik Joe Biden.

"Kosovo ne može da bude izolovano ostrvo pred izazovima i pretnjama. Do danas destruktivne sile pokušavaju da potkopaju naše građanstvo. Suočeni sa Srbijom, moramo i bićemo jedinstveni. Politički spektar zemlje će biti ujedinjen protiv svih onih koji pokušavaju da potkopaju naše građanstvo. Proces dijaloga sa Srbijom ima epilog koji je potvrdio i predsjednik Biden u svom jučerašnjem pismu, a to je međusobno priznanje. O teritorijalnom integritetu, ustavnosti, pravnom poretku i suverenitetu se ne može pregovarati", poručila je Osmani.

Osmani je zahvalila međunarodnoj zajednici na podršci koju je dala Kosovu za slobodu i nezavisnost.

"Kada smo bili ugnjetavani i borili se za slobodu, kada smo se oslobodili i započeli svoj demokratski život, oni su tu i danas, pouzdan i stabilan partner koji zajedno gradimo našu budućnost", rekla je Osmani.

Izvor: Kosovo online/Reporteri/Koha