Ekonomski stručnjak

Ekonomski stručnjak Safet Gërxhaliu kaže za Kosovo onlajn povodom 15. godina otkako je Parlament Kosova usvojio Deklaraciju o nezavisnosti da se euforija nezavisnoti lagano se topi, kao i velika očekivanja o političkoj stabilnosti.

Gërxhaliu napominje da je Kosovo imalo i pozitivne korake tokom godina, kao što je izgradnja auto-puteva, zgrada, ali da ipak nedostaje ekonomski razvoj.

"Moramo shvatiti da se ne živi od euforije, moramo shvatiti da je rješenje zajedničkih problema i otvranje nove perspektive, rejšavanje problema Kosova i Srbije. Bio bih najsretniji kada bih danas mogao da nabrojim koliko na Kosovu ima stranih investitora, prema tome mislim da dijalog nema alternativu. Jednostavno taj Belinski proces, i sve to što vodi ka nekom ekonomskom prosperitetu u EU mora da bude prioritet, moramo da gledamo ka budućnosti, a ta buddućnost je ekonomski razvoj, politička stabilnost, obrazovanje, zdravstvo", poručio je Gërxhaliu.

Gërxhaliu smatra da će politički pritisak SAD dovesti do nekog sporazuma, koji je bitan ne samo za Kosovo, već za ceo Zapadni Balkan.

"Ipak se postavlja pitanje dokle će na Balkanu da odlučuju drugi i kada ćemo sami da uzmemo sudbinu u svoje ruke", dodao je Gërxhaliu.

Izvor: Kosovo Online