Nenad Rašić, ministar u Vladi Kosova, kaže za N1 da se prema jakim diplomatskim aktivnostima stiče utisak da Kosovo i Srbija imaju vrlo malo prostora da kažu „ne“ za nastavak pregovora o rješavanju pitanja Kosova, kao i da će do „nekog sporazuma“ doći uskoro. „Ne znam kakav će on biti, ali će do njega doći“, uvjeren je Rašić.



Da li uopšte postoje unutrašnji uslovi i na Kosovu i u Srbiji da se napravi iskorak i prihvati plan zapada, da li su za vlasti na obe strane opasniji protesti protiv plana Zapada ili pritisci sa tog istog Zapada da se plan prihvati?

Gostujući u emisiji „Iza vesti“ Rašić kaže da „postoji dobra volja“.

„Znajući okolnosti bolje ovde (na Kosovu) nego u Beogradu, mislim da postoji dobra volja, moje lično mišljenje je da to neće biti finalni sporazum, već proces finalnih sporazuma, prelazak na drugi nivo tih konsultacija, razgovora i eventualnih dogovora, a svaki od tih dogovora će biti korak napred“, rekao je.

Dodao je da je dogovor, uprkos protestima, moguć na obe strane, jer su na vlasti partije koje imaju jaku većinu.

„I u Beogradu i Prištini postoje partije koje imaju jaku većinu, te s tehničke strane jeste moguć, ima određenih demonstranata, ali iskreno govoreći, mislim da je to na neki način demokratija… Razlog više da se utvrdi da taj pravac (dogovor) može biti jedini moguć“, kazao je ministar u Vladi Kosova.

Na pitanje da li je Kurti poslednjim izjavama rekao da je Kosovo prihvatilo francusko-njemački plan, Rašić kaže:

„Prihvatio je plan u načelu. To znači da je on dobar osnov za dalje razgovore, da je plan kao takav prihvatljiv. Mislim da će se Kurti boriti da unese neke promjene i dopune u to. Tako da će to, ponavljam, biti proces“.

Na molbu da pojasni da li to znači da premijer Kosova prihvata formiranje Zajednice srpskih opština, sagovornik N1 odgovara da misli da su „dopune i izmene sasvim normalne u bilo kojim pregovorima“. „Ja ih smatram normalnim u tehničkom smislu… Ali, vi gledate uvijek iz svog ugla. Znam da će istrajnost Zapada na tome biti na visokom nivou. Imaćemo puno sastanaka koji će ići u pravcu konačnog dogovora“, izjavio je Rašić.

Uticaj kosovskih Srba zanemarljiv

Govoreći o tome koliko je njegov lični, ali i uticaj Srba koji žive na Kosovu, na odluke koje će biti donete, Rašić kaže – male.

„Mi, na žalost, trpimo od 2013. i ranije, kosovski Srbi su bili potpuno skrajnuti u svim procesima, ja sam uvijek tražio i od Mogerinijeve, i Hana, i Junkera, ali ni Beograd, ni Priština, a na žalost i Brisel, nisu prihvatili naše ljudi koji bi mogli da budu dio odlučivanja. To se nije desilo“, rekao je.

Osvrnuo se i na aktivnosti Srpske liste.

„Ukoliko Srpska lista bude nastavila da radi ono što najbolje radi, a to je iseljavanje Srba, za tri do pet godina biće onaj momenat prelamanja, kada ćemo svi odlučiti da odemo odavde. Srpska lista, što namerno, što iz neznanja, dovodi do toga da je broj Srba drastično smanjen“, naglasio je Rašić.

Ali, na pitanje da li bi za Srbe bilo dobro rješenje da Srbija prizna Kosovo i dozvoli „stolicu“ u UN, Rašić nije konkretno odgovorio.

„Institucije Kosova postoje i funkcionišu bez obzira na delovanje Beograda… Ne vjerujem da će Srbija ikad da prizna Kosovo, mislim da ‘de jure’ to neće biti urađeno, čak ni Vučić neće to da uradi, ali svakako funkcionalnost ‘de facto’ na terenu je drugačija. Vidite da Kosovo drugacije izgleda iz Beograda, a drugačije iz Gračanice, vi morate da budete pragmatično deo sistema da biste mogli da ostvarite prava“, pojašnjava.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borell rekao je da postoji mogućnost da se za nekoliko nedjelja ostvari sastanak Vučića i Kurtija. Na pitanje da li ima informacija sa Kosova da bi to moglo da se desi, Rašić kaže:

„Siguran sam, što se tiče ove strane, i tih okolnosti koje su blago nametnute, da će obe strane biti spremne da nastave ovaj proces dijaloga, jer je veliki ulog… Ja nisam došao do tog (zapadnog) plana, Kurti mi je rekao da je obećao da ga neće dijeliti, da ostaje tajna, ali sigurno je da obe strane imaju vrlo malo prostora da kažu ‘ne’ za najavljene pregovore. Doći ćemo do nekog sporazuma uskoro, ne znam kakav će on biti, ali će do njega doći“, zaključio je Rašić.