Državni sekretar SAD

Državni sekretar SAD Antony Blinken naglasio je, u čestitki povodom 15. godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova, da normalizacija odnosa sa Srbijom, usredsređena na međusobno priznanje ostaje suštinska za jačanje bezbjednosti i stabilnosti.

“Radujem se nastavku saradnje na našim zajedničkim prioritetima za jačanje bezbjednosti i stabilnosti na Kosovu i Zapadnom Balkanu. Normalizacija odnosa sa Srbijom, usredsređena na eventualno obostrano priznanje, ostaje suštinska za ovo. Sporazum koji je nedavno predložen u okviru Dijaloga kome posreduje EU ima našu snažnu podršku i značajno će unaprediti vašu zemlju ka većoj regionalnoj stabilnosti i evropskim i evroatlantskim integracijama”, istakao je on.

Blinken je, u ime SAD čestitao “narodu Kosova dok proslavlja svoju 15. godišnjicu suverene, nezavisne države”.

“Ove godine Sjedinjene Države i Kosovo su ponovo potvrdile snažno partnerstvo i zajedničku posvećenost kosovskoj demokratiji, suverenitetu i teritorijalnom integritetu dok se suočavamo sa novim izazovima u evropskom bezbjednosnom okruženju. Napredak Kosova tokom 15 godina nezavisnosti je izuzetan po njegovim velikim koracima u razvoju stabilne, multietničke, inkluzivne demokratije”, istakao je Blinken u čestitki objavljenoj na sajtu State departmenta.

Kosovo je, ukazao je, "jedna od najmlađih zemalja na svetu i njeni građani su s pravom ponosni na napredak koji je Kosovo postiglo u promovisanju i unapređenju demokratskih vrednosti i jačanju institucija za pružanje dobrog upravljanja, vladavine prava i ekonomskih mogućnosti za sve građane".

“Duboko smo zahvalni što je Kosovo velikodušno ugostilo preseljene Afganistance, čvrst odgovor Kosova na brutalni, ničim izazvan rat Rusije protiv Ukrajine, i za pomoć novinarima i drugima koji su potražili utočište u vašoj zemlji”, napisao je on.

Trajno partnerstvo između Sjedinjenih Država i Kosova je ukorenjeno, naglasio je, u međusobnom razumevanju, vrednostima i prijateljstvu između ljudi.

“Još jednom čestitam svim ljudima na Kosovu—našem prijatelju, partneru i savezniku—na ovaj važan dan. Želim vam mirnu i uspješnu godinu koja je pred nama”, zaključio je Blinken.

Izvor: Kosovo Online